Ученици от ОУ „Душо Хаджидеков“ изпълниха творби на Ботев, Вапцаров и Смирненски, на Стефан Цанев, Дамян Дамянов и Петя Дубарова

„Когато се ражда поет/небето разтваря/вратата си стара/и Бог коленичи на прага смирено –защото се ражда нова Вселена…“, изрича от сцената на Военния клуб преподавателят по български език и литература Таня Карова, а Даниел Мелиса, Ивайло и Леа рецитират останалите строфи от популярното стихотворение на Стефан Цанев „Когато се ражда поет“.

Препълнената с родители зала аплодира началото на вечерта на поезията, в която учениците от ОУ „Душо Хаджидеков“ бяха основни действащи лица. Окуражавани от инициатора на събитието – литератора Таня Карова, те преодоляха сценичната треска и върнаха публиката във времето на Възраждането с  поемата „Хайдути“ на Ботев. За жестокостите след Априлското въстание припомни емблематичното стихотворение на Вазов – „Възпоминания от Батак“. Аплодисменти предизвикаха емоционалните изпълнения на Вапцаровите „Вяра“ и „Прощално“, на „Братчетата на Гаврош“ на Смирненски.

Поетичното пътешествие възкреси стихове на Атанас Далчев, Валери Петров и Дамян Дамянов, за да стигне до „Понякога съм бяла и добра. Как рядко ми се случва да съм бяла“ на Петя Дубарова.

На финала шестокласници представиха една от творбите на своята учителка под клавирния съпровод на шестокласничката Елица. Децата рецитираха на фона на портретите на поетите, нарисувани от техни връстници с помощта на преподавателя по изобразително изкуство Цвета Марова.