Майсторът на спорта и почетен председател на клуба по аеробика в Пловдив Ани Атанасова подари юбилеен албум на първите 10 випуска на някогашния техникум по физкултура и спорт

Плувкиня и стрелец с квота за Младежките олимпийски игри вдигнаха трибагреника и знамето на ЕС

Да чуе отново школския звънец дойде днес на откриването на новата учебна година в СУ “Васил Левски” майсторът на спорта Ани Атанасова. Бившата състезателка по спортна гимнастика е завършила преди 50 години, но стана част от празника, за да подари юбилеен албум на първите 10 випуска, завършили някогашния Държавен техникум по физкултура и спорт. По традиция възпитаниците на Спортното училище влизат в клас и на тренировка в началото на септември.

„Родена съм в годината, в която са се полагали основите на училището – 1949-та, и когато директор беше Методи Христов. Алманахът съдържа снимки на учениците и учителите от първите 10 випуска и го подарявам за училищния музей“, обърна се развълнувана към младите надежди и техните преподаватели Ани Атанасова. Тя е била състезател по спортна гимнастика, след което е работила като методист в АФД „Тракия“ по времето на легендарния Стоян Делчев. Сред съучениците на Ани е прочутата ни баскетболистка Пенка Стоянова. Атанасова има дългогодишен стаж като учител по физическо в Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника. Тя е и първата треньорка на тройката ни по аеробика, а в момента е почетен председател на клуба по аеробика в Пловдив. Градът на тепетата ще бъде домакин на световна купа през октомври.

На 22 септември в училището ще се съберат възпитаниците на първите три випуска на училището, което догодина чества своя 70-ти юбилей.

На тържеството откриване на новата учебна година честта да вдигнат националния трибагреник и знамето на ЕС се падна на Пламен Емилов (спортна стрелба) и плувкинята Диана Петкова, спечелили квота за Младежките олимпийски игри в Рио. По традиция зрелостниците предадоха ключа на познанието на най-малките 5-класниците, които пък дадоха тържествено обещание да напредват в учението и в спорта.

„Следвайте мечтите си и те ще бъдат най-сигурният ви ориентир. Ще бъде трудно, но всяко истинско усилие бележи пътя към успеха“, обърна се в приветствието си директорът на училището Илияна Данчева. Заместничката й Величка Мицина удари първия звънец и лисна менчето за успех, а Михаела Стайкова посрещна с погача най-малките на влизане в класните стаи. Изцяло обновени са кабинетите по история, география, математика и информатика.

Поздравителен адрес от името на министъра на спорта Красен Кралев прочете директорът на дирекция „Спортни училища“ Венцислав Игнатов.