Вертикализатор, който позволява на деца с церебрална парализа да стоят по-дълго в изправено положение, е най-новата придобивка на Регионалния център за подкрепа на приобщаващото образование. Или познатия ни доскоро като Ресурсен център. Система от колани и опори стабилизира тялото на детето, докато е в права позиция. Коланите могат да бъдат нагласени според височината му.

Вертикализаторът може да бъде използван и като проходилка, той дава възможност на детето да погледне на света по начина, по който го виждат другите”, обяснява директорът на центъра Катя Стоилова.

В края на август започва актуализирането на списъците на децата на ресурсно подпомагане, чиито училища са избрали специалните педагози, психолози и логопеди на центъра, които да подпомагат обучението им. 507 момчета и момичета от детски градини и училища в Пловдивска област разчитат на експертите на центъра. 45 детски и учебни заведения разполагат със собствени екипи по места за допълнителна подкрепа. Общият брой на децата, които имат нужда от образователна подкрепа, са 1100. Директорите, които изберат да работят наесен с центъра, трябва да изпратят писма с искане, за да бъде направен график за оценка на нуждите на всяко дете.

„Повечето родители предпочитат психолозите и логопедите да отидат на място в училището, в което се обучава детето им. А за нас е важно да се работи в базата, тъй като имаме изключително модерно оборудвани терапевтични кабинети. Това дава възможност на колегите да действат много по-ефективно и да постигат трайни и видими резултати”, обяснява Стоилова, която отскоро е и доктор по специална педагогика. Регионалният център за подкрепа на приобщаващото образование е базово звено за студентите по специална педагогика от Пловдивския университет.

Залата за двигателна рехабилитация разполага с Клетка на Роше, която дава възможност за активни видове упражнения на горни и долни крайници, с люлка, успоредка за придвижване, басейн с топки.

В сензорната стая децата могат да се усетят тялото си във водно легло. Разноцветни сензорни торбички им помагат да определят формата на предметите и да сглобят отделни детайли в едно познание. Особено атрактивен е апаратът за измерване мускулния тонус на гласните връзки. Цветът на екрана се променя в зависимост от височината на гласа – ако детето говори тихо на микрофона, то графиката е наполовина. В случай, че крещи, уредът се оцветява докрай в яркочервено или синьо.

„Уредът има себепознавателно въздействие и помага на децата са чуят гласа си. Има такива, които не могат да схванат, че в края на изречението интонацията се понижава иначе речта е неестествена. След няколко седмична работа с уреда, отбелязват сериозен напредък”, пояснява Катя Стоилова.

В сензорната стая има куп дидактични и терапевтични материали, както и интерактивна бяла дъска, върху която се пише с лазер. Колкото по-силен е натискът, толкова следата е по-ярка и това помага за развитие на фината моторика.

Сред най-любимото място за децата е релаксиращата стая с водна кула, звездно килимче, акрилни огледала, фиброоптични светлинни влакна и прожектори. Студентите, дошли да практикуват, често я оприличавали с дискотека, но педагозите обясняват, че докато в бара се търси ефектът и покачване нивото на адреналин, тук е точно обратното – всичко е предсказуемо и успокоява нервната система.

Стая за биофийдбек със симулационни развиващи игри, магнитни дъски с приказки, които развиват речта, логопедичен кабинет с Монтесори материали допълват възможностите, които центърът дава като подкрепяща среда.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.