На 15 септември „Хеброс бус” осигурява безплатно пътуване за ученици и родители по линии № 4 и № 29

Родители от ДГ „Майчина грижа” пристигат в градината с тротинетки и ролери

bike-117441_960_720

С поредица от инициативи за децата и учениците ще бъде отбелязана Европейската седмица на мобилността (16 – 22 септември). „Заедно стигаме по-далеч” е мотото на празника, организиран от Регионалната инспекция по околна среда. На 19 септември от 10.30 до 12 часа в Цар-Симеоновата градина ще бъдат обособени няколко къта за деца от 7 до 9 години. Планирани са състезания по скоростно и майсторско каране с велосипеди, тротинетки и ролери, рисунка на асфалт и забавни състезания по безопасност на движението. За първи път ще има демострация на велотакси, DJ електровелосипед и товарно колело за сметосъбиране. От „Макском“ ще осигурят за състезанията по скоростно каране два велосипеда. Най-бързият участник ще получи чисто ново колело.

На 15 септември „Хеброс бус” осигурява безплатно пътуване за учениците и техните родители във времето от 8 до 11:00 часа. Промоцията важи само за автобусни линии № 4 и № 29.

На 16 септември в 10 часа стартира кампанията „Да изчистим България заедно” под надслов  „Ела с велосипед или пеша до мястото”. Временни пунктове за раздаване на чували и ръкавици се обособяват на „Данов хълм” – пред Радио Пловдив, Парк „Лаута” – до „Парк-хотел „Пловдив, Гребна база – Отрезвителя и „Младежки хълм” – до Детската железница

На 17 септември в 11 часа на алеята зад Младежкия център ще се постави началото на велосипедно шествие.

На 19 септември на ученици от 10 до 18 години от училища в район „Западен” ще бъде показана презентация на тема „Мобилността на бъдещето” за безопасни действия по пътя. В същия ден от 15.30 часа  на площадката по безопасност на движението в ОУ „Васил Левски” ще се проведе публичен открит урок за Европейската седмица на мобилността.

На 21 септември в 10 часа в парк „Рибница” ще се проведе конкурс за рисунка на асфалт на тема „В моя град – с колело” за деца от III до VII клас. Половин час по-късно кметът на район „Северен” Ральо Ралев ще поведе колона с участници на велосипеди, ролери и ховърборди по протежението на бул. „България” под надслов „Пловдив –българската столица на велоалеите”;

На 22 септември в 12.30 часа в НУ „П.Р.Славейков” ще бъде организирано шоу демонстрация с еко модели за придвижване – ролери, скутери, скейтборди.

В детските градини на всички райони се предвидени конкурси, тренинги и изложби, посветени на темата. В ДГ „Майчина грижа” родителите на децата ще пристигат в градината на велосипед, с тротинетка или ролери.