Бившата волей националка и спринтьорка спечели журито с научни статии за черупковите плодове и проучвания в IT сектора

Висшето училище приготви средиземноморска и традиционна българска кухня за партито след връчване на наградите от националния конкурс

25508016_1970012713025223_6724320177161332651_n

Велина Кансъзова от Университета по хранителни технологии грабна за втора поредна година приза „Студент на годината” на тържествена церемония снощи в Народния театър. Бившата състезателка в националния отбор по волейбол – девойки старша възраст, и спринтьорка от клуб по лека атлетика „Ботев” бе избрана за най-добър студент в направление „Технически науки”. Пловдивчанката се нареди сред победителите в конкурса, организиран от Националното представителство на студентските съвети под патронажа на министъра на образованието Красимир Вълчев. Кандидатите от всички висши училища в страната се оценяват в 12 сфери на науката, изкуствата, спорта и военното дело. Голямата награда „Студент на годината“ за 2017 г. бе връчена на Анна-Мария Атанасова – петокурсничка „Право“ в Юридическия факултет на Софийския университет.

На УХТ бе поверен и кетърингът за събитието. Студентите, начело със зам.-ректора и ръководител на катедра „Хранене и туризъм” проф. Йорданка Алексиева, изумиха гостите със средиземноморска и традиционна българска кухня. Ястия с водорасли и чия накараха и най-претенциозните да си оближат пръстите.

Велина  е  магистър в „Компютърни системи и технологии”, след като миналата година  завършва бакалавърска степен със същата специалност и грабва отличието на ректора за най-изявен студент на 2016 година. Миналата година Велина е посочена като номер едно в направление „Спорт” на националния студентски конкурс.

„Представих три научни статии, които са изследвания на черупкови плодове и в областта на IT сектора. Паралелно с обучението си за бакалавър придобих и педагогическа правоспособност и сега мога да работя като учител по информационни технологии”, каза Велина за „Уча в Пловдив”. И тъй като е не само амбициозна в науката и спорта, а и грациозна, по време на абсолвентската вечер печели и титлата „Кралица на бала 2017”.

Целта на 23-годишната Велина е да съчетае развитието си в IT сферата и в спорта. Мечтата на възпитаничката на Спортно училище „Васил Левски” е да се посвети на волейболната статистика. И това не е случайно, след като 13 години се е занимавала с този вид спорт. 9 от тях са преминали в националния отбор за девойки. В продължение на две години се е състезавала за лекоатлетически клуб „Ботев Пловдив” с най-силна дисциплина спринт на 100 метра.

По време на следването си работила в американска компания за волейболна статистика със седалище в Пловдив, където се издига до мениджър. Решава обаче да продължи образованието си и да изкара магистратура, затова напуска. В момента стажува в IT отдела на пловдивска компания за производство и търговия на алкохол.
Същевременно е и треньорка на мъжкия  отбор „Топ волей” в Пещера.

18034094_1578041002215110_6035827011934444646_n