Симфоничен концерт и балетен спектакъл отбелязват 70-тата годишнина на училището

dobrin_petkovfront1

Скулптура на Добрин Петков по повод 70-годишнината си ще издигне Националното музикално училище. Проектът вече е готов и е дело на министъра на културата Вежди Рашидов. Училището стартира кампания за набиране на средства за реализация на 180-сантиметровата фигура, която ще се издига в двора на школото.  Идеята е скулптурата да бъде открита от Рашидов на 25 септември, когато ще бъде юбилейният гала концерт. Първият училищен звънец е ударил на 24 септември 1945 година. Сумата, необходима за монумента, е 20 000 лева.

Със симфоничен концерт довечера изявени ученици ще свирят заедно с оркестъра на Държавна опера Пловдив. В програмата са включени 13 произведения, които оркестрантите, повечето от които възпитаници на училището, трябвало да научат специално за концерта. Утре вечер в Дома на културата е спектакълът по повод 40 години от създаването на балетни класове. Това ще е обща постановка на учениците и балета на операта.

“От 20 години носим името на маестро Добрин Петков. Нашият патрон е въвел традицията изявени ученици – носители на национални и международни награди, да са солисти на пловдивската филхармония. Ровихме се в архивите и открихме, че първият концерт е бил 1953 години”, каза директорът Нели Попова.

За разлика от доста училища, които страдат от липса на ученици, Попова се радва на голям наплив за 1 и 5 клас. Тази година приемът за 1, 5, 7 и 8 клас е 100 души. За жалост повечето от най-добрите възпитаници заминават да реализират зад граница още в 10-11 клас.

Освен монумента на Добри Петков, през септември ще бъде издадено луксозен албум с историята на училището.

На 5 май учениците организират футболен турнир за купата на Музикалното училище, като едни срещу други ще застанат учители и бивши ученици срещу випуск 2015.
На 5 май учениците организират футболен мач за купата на Музикалното училище, като едни срещу други ще застанат учители и бивши ученици срещу випуск 2015.