Изложбата на учениците от специалност „Рекламна графика” е сътворена в периода на дистанционното обучение и може да се види в къща „Стамболян” в Стария град

Как ученици от Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов” преживяха изолацията и какво сътвориха в дните на дистанционно обучение. Отговор дава изложбата „Вдъхновение през прозореца”, която събира 30 произведения на 11-класници от специалност „Рекламна графика”. Тя ще бъде открита официално на 1 юни от 16 часа в къща „Стамболян“ (Постоянна експозиция на Димитър Киров) в Стария град. Това е първото културно събитие на гимназията, което ще се състои в реална изложбена среда след периода на извънредното положение.

Експозицията представя творби на учениците Виктория Илиева, Гергана Савчева, Елена Маринска, Златина Илиева, Мария Кълвачева, Надежда Боянова, Радослава Иванова и Сахак Касапян. Почитателите на изобразителното изкуство ще видят живописни и графични творби в различни техники и стилове. Картините са рисувани по време на онлайн обучението, в периода от 16 март до 20 май, под напътствието на преподавателите по специални предмети Ваня Годжелова и Петър Чучулигов.

Творбите са на тема, свързана с трудния период, през който преминаваме, а именно разпространението на вируса Covid-19, опасностите и последствията от него. Учениците рисуват света, който ги заобикаля, в момент на социална изолация и отдалеченост от ежедневните им занимания. Те са вдъхновени от гледните точки през прозореца, който не може да ограничи творческото въображение и свободата на мисълта на бъдещите художници. Претвореният авторски поглед през прозореца символизира вярата и надеждата за спокойно бъдеще, в което всеки ще има възможност да реализира своите идеи, коментират двамата преподаватели.

„Уча в Пловдив” е медиен партньор на изложбата.