Изложбата на учениците от специалност „Рекламна графика” е сътворена в периода на дистанционното обучение и може да се види в къща „Стамболян” в Стария град

Как ученици от Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов” преживяха изолацията и какво сътвориха в дните на дистанционно обучение. Отговор дава изложбата „Вдъхновение през прозореца”, която събира 30 произведения на 11-класници от специалност „Рекламна графика”. Тя ще бъде открита официално на 1 юни от 16 часа в къща „Стамболян“ (Постоянна експозиция на Димитър Киров) в Стария град. Това е първото културно събитие на гимназията, което ще се състои в реална изложбена среда след периода на извънредното положение.

Експозицията представя творби на учениците Виктория Илиева, Гергана Савчева, Елена Маринска, Златина Илиева, Мария Кълвачева, Надежда Боянова, Радослава Иванова и Сахак Касапян. Почитателите на изобразителното изкуство ще видят живописни и графични творби в различни техники и стилове. Картините са рисувани по време на онлайн обучението, в периода от 16 март до 20 май, под напътствието на преподавателите по специални предмети Ваня Годжелова и Петър Чучулигов.

Творбите са на тема, свързана с трудния период, през който преминаваме, а именно разпространението на вируса Covid-19, опасностите и последствията от него. Учениците рисуват света, който ги заобикаля, в момент на социална изолация и отдалеченост от ежедневните им занимания. Те са вдъхновени от гледните точки през прозореца, който не може да ограничи творческото въображение и свободата на мисълта на бъдещите художници. Претвореният авторски поглед през прозореца символизира вярата и надеждата за спокойно бъдеще, в което всеки ще има възможност да реализира своите идеи, коментират двамата преподаватели.

„Уча в Пловдив” е медиен партньор на изложбата.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.