Тържествена церемония по вдигане на флага на световното семейство на еко училищата организира на 15 юни СУ “Св. св. Кирил и Методий”. Учебното заведение се присъедини към мрежата от 59 000 училища и стана носител на най-престижната награда за постижения по програмата ,,Зелен флаг” за по-чиста планета.

За да заслужи статута си, училищната общност сформира комитет от ученици, учители, родители и представители но отдел “Екология” към район „Западен“, който организира и управлява дейностите през годината.

Децата измайсторили кошчета за разделно събиране на хартия и капачки във всяка класна стая, а училищното ръководство закупило метално сърце в подкрепа на кампанията “Капачки за бъдеще” за закупуването на детски линейки и кувьози.

В Европейската седмица за здравословното хранене ученици от различните етапи заменили закуските със здравословни храни, плодове и зеленчуци, а участниците в клуба по интереси “Еколог” направили проучване за количествата захар в любимите си напитки.

Проведени били и уроци с акцент върху опазването на природата. Петокласниците взели участие във викторина “Уча и знам за българската гора”, като за награда получили къщички за птици, които поставили в двора в очакване на първите обитатели.

В духа на двете професии “Дизайнер” и “Танцьор”, гимназисти и преподаватели изработили пана с фолклорни мотиви от пластмасови капачки, които поставили на входа на училището.

„Успешни са и двете кампании за събиране на хартия, която предадохме за рециклиране и за което получихме висока оценка от Община Пловдив. Гостуваха ни студенти от Пловдивски университет”, които ни разказаха интересни факти за Деня на Земята, а в училищния двор поставихме хранилки и хотел за насекоми“, разказва директорът Таня Николова.

С драматизацията “Лятото идва” учениците показали своите артистични таланти, но отново с еко акцент. Част от сценографията бил железен трон, направен от кенчета.