12-класничката от СУ „Пейо Яворов“ получава шанса да учи безплатно в руски университет, тя  избира медицина

Пловдивска зрелостничка постигна невероятен резултат – оценка 6.00, от националния кръг на олимпиадата по руски език. Независимо, че завършва технологичен профил, а руският й е втори чужд език след английския в училище, Валерия Гул от СУ „Пейо Яворов“ се оказва сред петимата 12-класници в страната с най-висок резултат от състезанието. Тук следва да се направи уточнението, че бащата на талантливото момиче е от Беларус, но тя е израснала и живее в Пловдив.

121 ученици от 16 области взеха участие на националния кръг в Плевен, където гости бяха съветникът към посолството на Русия у нас и директор на Руския културно-информационен център Ирина Живихина и генералният консул на Русия в Русе Наталия Киктенко. Според регламента участниците трябваше да слушат и да четат текстове със задачи за проверка на разбирането. Състезателните варианти се включвали също езикови задания, свързани с лексика и граматика, както и съставяне на текст по зададено начало.

Изключителното постижение на Валерия й донесе оферта от Ирина Живихина. Пловдивчанката  получава възможност да се обучава в руски университет напълно обезплатно. 12-класничката има амбиция да става лекар, затова заяви, че ще потърси руски университет, който предлага обучение по медицина.

Амбициозното момиче заляга усилено над химията и биологията. След седмица ще вземе участи в състезанието „Пътешествие в биологията“, организирано от Пловдивския университет. Миналата година се включила в традиционния куиз на Медицинския университет по химия и и биология за ученици. Заедно с това е сред активистите на клуб „Яворови почитатели“ в гимназията. Наскоро спечелила и специалната награда за чистота на изпълнението и артистичност от националния конкурс за рецитатори на руски език.

1 КОМЕНТАР

  1. Абе вие нормални ли сте, на нея руския език й е майчин!!!!!! Какъв втори чужд!!!!!! Май ви е доста повърхностна информацията!!!!!
    Миже да проверите!

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.