Момичетата получиха дипломите си от зам.-кмета Анести Тимчев.

Зрелостниците на елитната гимназия се дипломираха със среден успех 5,56, пълните отличници са 39

Момичетата получиха дипломите си от зам.-кмета Анести Тимчев.

Анна-Мария Кирева и Валентина Нечева са абсолютните първенци на Випуск 2022 на ЕГ „Пловдив“. Освен че завършват с успех 6, 00 от всички години на обучението си, те са постигнали максимален резултат и на държавните зрелостни изпити – по две пълни шестици. 12-класничките получиха първи дипломите си днес на тържествената церемония в двора на гимназията, заедно с грамота и книга.

Те не скриха, че зад успеха им се крие огромен труд, постоянство и самодисциплина. И двете вече са взели решение, че остават да продължат образованието си в България. Валентина се надява пълното отличие да я класира сред първите приети в специалност „Право“ на Софийския университет. За Анна-Мария битката продължава, тъй като й предстоят кандидатстудентски изпити, отново в столицата. Амбицията й е да учи „Медицина“, а подготовката си е започнала още преди две години.

На въпрос как виждат бъдещето си у нас в момент, в който страната ни се раздира от вътрешнополитически противоречия, двете казват в един глас: „Ако искаме промяна, тя трябва да започне от нас. Затова избрахме да учим тук, а след това винаги можем да стажуваме и да натрупаме опит зад граница“. Родителите им твърдо ги подкрепили за избора да останат в страната.

На Валентина се падна отговорността да прочете обръщение от името на 59-я випуск на Английската гимназия: „Истинският живот тепърва започва и трябва да се въоръжим с воля и търпение. Скъпи съвипускници, надявам се мечтите да ви отведат до върха на вашите възможности. Успехът не се дължи единствено на талант, а и на самодисциплина“, каза Валентина.

Всички263-ма възпитаници на елитното училище станаха на крака, за да аплодират своите преподаватели и да им благодарят за усилията да ги превърнат в знаещи, мислещи и духовни личности.

Сред отличниците е и Ивайла Ташукова, която спечели пълна стипендия за обучение в Германия. Зрелостничката е сред шестимата български младежи с DAAD стипендия за изключителни постижения по немски език.

Директорът Николай Радев връчи свидетелствата за зрелост на дванадесетокласниците, облечени в тоги, и отчете: средният успех на випуска е Отличен 5,56. Първенци са абитуриентите от 12. б клас – 5,75.

57 ученици, чийто успех е между 5,95 и 6,00, с решение на Педогогическия съвет, бяха наградени с грамоти. В дипломата си само шестици имат 37 дванадесетокласници.

59 зрелостници получават немска езикова диплома, 52 от които са с най-високото ниво C1 и на четирите компонента на изпита.

„Уверен съм, че сте толкова добре подготвени, така че всеки световен университет да се гордее с вас. През годините като директор непрестанно получавам благодарствени писма колко са успешни нашите ученици“, каза Николай Радев и като доказателство посочи: На ДЗИ 297 са отличните оценки, а 45 ученици са постигнали резултат 6.00. Той спази традицията и прехвърли пискюла на шапката на всеки зрелостник по повод дипломирането му.

Приветствие от името на Община Пловдив поднесе зам.-кметът Анести Тимчев, който призова: “Чупете окови, имайте мечти и не ги захвърляйте! Бъдете горди, честни, смели, не се поддавайте на дребните съблазни на живота! Почтайте държавата си!”.