Вредните растения могат да бъдат и очарователни, показаха от катедрата по земеделие и хербология

Последно поколение лозароградинарски трактор с пълен комплект машини за него и макети на зърнекомбайни представиха на атрактивно изложение днес в Аграрния университет. Общо 9 катедри се включиха в „Международния ден на очарованието на растенията“, на който гостуваха ученици от Професионалната гимназия по селско стопанство в Садово и даже успяха да вкусят продукцията на висшето училище.

Председателят на Студентски съвет Христо Козаров обясни, че инициативата е наследена от предишните ръководства на организацията и е прекъсвала само миналата година заради пандемията.

Атракцията на катедра „Механизация“ бе лозароградинарският трактор – 61 конски сили. Съоръжението е снабдено с мулчер и се използва като косачка или за раздробяване на треви и пръчки. Към него има вентилаторна и щангова пръскачка, както и фреза.

„Представяме и макети на зърнокомбайни на Роселмаш, които оборудват учебна зала в катедрата с чисто нова техника, където извеждаме упражнение“, обясни доц. Стоян Ишпеков.

Хербаризирани вреди и полезни видове – бръмбари, пеперуди, калинки и други видове насекоми, можеха да се видят на щанда на катедрата по ентомология. Посетителите имаха възможност да се запознаят с видовете с икономическо значение, каквито са хищните бръмбари, които се хранят с гъсеници. Ентомолозите обясниха, че всички калинки са полезни, с изключение на 24-точковите.

Защо плевелите не бива на всяка цена да се унищожават поясни гл. ас. д-р Аньо Митков от катедрата по земеделие и хербология. Под шатрата на катедрата можеха да се видят богата гама зимно-пролетни плевели, които цъфтят в момента.

„Когато са в комбинация с културни растения, те могат да бъдат конкурентни по отношение на водата, хранителните вещества в почвата, защото много диворастящи излизат над тях. Могат да бъдат обаче и полезни видове, каквито са магарешкият бодил, който е медоносен. Бабините зъби и макът пък се използват във фармацията. Ролята на всеки агроном е не да унищожава видовото разнообразие у нас, защото така се нарушава биологичното равновесие“, поясни гл.ас. Митков.

Гл. ас. Николина Шопова от катедра „Градинарство“ донесла преди време семена от пак чой – зеленчук, чиито листа се ядат варени или задушени, и на арменската краставица, която е светлозелена. Катедрата показа още бяла тиква, мускатна тиква и домат „Евразия“.

Катедрата по животновъдство почерпи с квасено кисело мляко и мед от пчелина на университета. Посетителите можеха също да видят яйца от щраус, пуйка, пъдпъдък, кокошка и токачка.

В шатрата на катедра „Растениевъдство“ имаше пъстър „букет“ от цветове и аромати. Маточина, невен, розмарин, роза дамасцена и безсмъртниче привличаха студенти и гостни.

Студенти и преподаватели представиха опитното поле на Аграрния университет в Брестник. Там на 300 дка се гледат около 400 сорта грозде, което представлява най-голямата колекция на Балканите. В учебно-опитната база се намира и университетската винарска изба. За днешния повод от избата почерпиха със собствена продукция вино – совиньон блан и шардоне, букет от каберне, мерло и сира.