Учениците с по-добри социално-емоционални умения като цяло получават по-добри оценки и се справят по-успешно с учебния материал, каза създателят на изследването PISA д-р Андреас Шлайхер, който представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света

Българските иновативни училища могат да влязат в мрежата на Организацията за икономическо сътрудничество. Това стана ясно по време на среща на министъра и образованието и науката проф. Галин Цоков и д-р Андреас Шлайхер, директор на дирекцията за образование и умения в ОИСР. България може да се възползва от библиотеката за иновации, за да подобри и разшири системата на иновативните училища и да участва в регулярни срещи за обмяна на опит.

„Вече 6 години развиваме мрежа от иновативни училища, в момента те са 548 и между тях и останалите образователни институции се осъществява предаване на добри практики. Създаваме и лаборатории за иновации“, посочи министърът.

Визиите за новите учебни програми и дигитализацията в образованието, както и изработването на стандарт за неговото качество, бяха сред важните теми, които обсъдиха проф. Цоков и д-р Шлайхер. Създателят на PISA приветства решението в предстоящите изпити от националните външни оценявания в 10. клас да се включат повече задачи с практическа насоченост.

„Трябва да има задълбочен диалог на национално ниво и в образователните среди какво е добро образование и това да се трансформира в стандарт за качество“, посочи той и препоръча стандартът за качество да не бъде прекалено рестриктивен към образователните институции, тъй като това доказано блокира процеса по въвеждането му. Според него това е изключително труден процес и дори някои от най-развитите държави в света все още не са успели да го въведат ефективно.

Министър Цоков подари на д-р Андреас Шлайхер родопски чан, който да му помага „да задава правилната посока в звука на образованието“.

Създателят на изследването PISA е в България, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света.

„Трябва поставим акцент върху уменията, които ни правят човеци, което не означава, че трябва да сме по-лоши в математиката“, каза д-р Шлайхер. Той добави, че в училище трябва да разбират какви са талантите на учениците. По думите му креативността и любопитството са в основата на развитието. Той отбеляза още, че е важно за успеха младите хора да са настоятелни, отговорни и да искат да са лидери.

Учениците с по-добри социално-емоционални умения като цяло получават по-добри оценки и се справят по-успешно с учебния материал. Успяват и мотивираните, и настоятелните. Любопитството и отговорността помагат за по-високи резултати, са част от изводите в проучването в различни държави. Установено е още, че толерантността и съчувствието, както и оптимизмът, също водят до по-добри резултати по математика.

Социално-емоционално умения подпомагат академичното развитие, помагат за справяне със стреса, за преодоляване на притеснения от изпитване, а също и за водене на здравословен начин на живот, отбеляза д-р Шлайхер. По думите му пропускането на закуската, както и липсата на зеленчуци и плодове в храненето, липсата на сън също влияят на успехите на учениците. Според него е необходимо укрепване на емоционалната устойчивост. Той определи като притеснителни данните, че 15-годишните ученици се справят по-зле от 10-годишните, в областта на любопитство и творческо начало. То става, защото училището не развива тези умения.

Събитието с изводите от проучването на ОИСР бе излъчено от София в над 20 държави, домакин на форума беше фондация „Цоцорков“, които организират и провеждането на изследването в страната ни. Форумът бе открит от вицепрезидента Илияна Йотова.

Сред участниците са още д-р Стефани Джоунс, директор „Социално-емоционални умения” към университет „Харвард”, д-р Алия А. Самюел, президент на института CASEL, САЩ, Йоахана Лаисаари, зам.-кмет по образованието на Хелзинки, Финландия, Шалейндра Шарма, съветник по образованието в Индия, Ракел Tейшейра, секретар по образованието от Бразилия и др. Очаква се в събитието, чрез онлайн връзка, да се включи и първата дама на Украйна Олена Зеленска.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.