С близо 12 на сто нараства броят на кандидатите за висше в чужбина през 2023 г. Сред най-желаните специалности са точните науки

Ръст от 11,6 на сто в разгара на настоящата кандидатстудентска кампания за чужбина отчита консултантска агенция „Интеграл“. Продължава и тенденцията кандидатите да предпочитат кандидатстване паралелно в две или повече държави. Най-често срещаните комбинации са Нидерландия с Великобритания или Нидерландия с Белгия.

Сред най-желаните специалности присъства нов фаворит – точните науки. На първо място по интерес все още е „Бизнес и мениджмънт“ (31%), следвана от „Математика/физика/астрономия“ (30%) и „Компютърни науки“ (26%).

Пролетното издание на форума Световно образование т.г. ще се проведе в хотел „Балкан“ в София на 25. март 2023 г., от 10 до 17 часа, а на следващия ден изложението гостува традиционно в Пловдив (26. Март, DoubleTree by Hilton Plovdiv).

Над 45 образователни институции от 13 държави ще се включат във форума, като от тях 25 са висши училища и образователни организации от Нидерландия, Германия, Белгия, САЩ, Испания, Франция, Швейцария, Унгария, Великобритания, Ирландия, Гърция и България.

Нидерландия продължава да бъде №1 в интереса на българските кандидат-студенти (59%). Тя привлича кандидати със своите 5 университета в топ 100 в света със специалностите икономика и международен бизнес; с компютърни науки и инженерство в техническите университети в Айндховен и Делфт, както и многообразието от специалности в областта софтуерно инженерство, което може да се комбинира с бизнес, с изкуствен интелект, с киберсигурност и с гейм дизайн. Политика и международни отношения е също сред търсените области на обучение, в които традиционно силни са университети като Маастрихт, Лайден, Хага, Грьонинген.

По време на изложението ще има специализиранa зонa за образование в Нидерландия, където посетителите ще имат възможността да научат най-важното за особеностите на обучението в академичните и практическите университети в страната. Таксата за следване в Нидерландия за 2023 г. е 2314 евро на година, като и за тази година остава политиката първокурсниците в бакалавърски програми да плащат наполовина – 1157 евро годишно. Максималната финансова помощ, която може да получава един студент, ако отговаря на условията е 430 евро месечно.

На второ място по интерес е Германия (46%). Най-търсените университети там са Техническият университет в Мюнхен (TU Munchen), Университетът по приложни науки в Райн-Ваал (Rhein-Waal University of Applied Sciences), Институтът по технологии в Карлсруе (Karlsruhe Institute of Technology), Университетът в Манхайм (Mannheim University), Мюнхенски университет Лудвиг-Максимилиан (Ludwig Maximilian University of Munich). Сътветно предпочитаните специалности в Германия са икономика и бизнес, информатика, електроника и електроинженeрство и медицина. И тази година във форума ще вземе участие DAAD – най-голямата немска организация за финансиране на международен обмен на студенти и учени, която ще предоставя информация за обучението в програми на немски език, университети и класации на учебни заведения, настаняване и други полезни и практични съвети за академичния и културен живот в Германия.

На трето място след Нидерландия и Германия е Австрия (42%). Интересът на кандидатите е насочен предимно към университети в по-големите градове – Виена и Грац. Преобладаващите специалности са бизнес и икономика, управление на туризма и хотелиерство във Webster University, Икономическия университет и Университетът Модул във Виена, както и компютърни науки и инженерство в Техническия университет в Грац. Системите за кандидатстване в два от най-популярните университета – Университетът във Виена и Икономическият университет във Виена, вече са отворени за настоящата кандидатстудентска кампания. Очаква се от април да отворят системите и в други университети.

Великобритания отново е на четвърто място, но за първи път след Брекзит кандидатурите от България бележат ръст от 7%. Водещи сред желанията на кандидатите са университетите в Лондон, сред които King’s College London, University College London (UCL), University of Westminster, University of Greenwich, Royal Holloway, University of London. И тази година, след успешно преминати интервюта и тестове, се очаква от есента да стартират своето обучение бъдещи български студенти в Университета в Оксфорд. За предстоящата академична учебна 2023-2024 г. такса от 9250 паунда на година запазват University of Portsmouth, Brunel University, Coventry University, University of Sunderland. Специалностите биомедицина, архитектура, право, актьорско майсторство и филмово и телевизионно изкуство са сред програмите, които са уникални за UK и с по-ограничен и специфичен прием в други държави в Европа. Великобритания продължава да е безспорен фаворит на континента и по отношение на качеството на висшето образование по икономика, бизнес и финанси, инженерни и компютърни науки.

С малка разлика след Великобритания на пето място се нарежда Италия (32%). Страната обаче е абсолютен рекордьор по ръст на заявките – 140 % или почти 2,5 пъти в сравнение с предходната година. Причина са достъпните такси в държавните университети, възможностите за финансиране в някои от най-реномираните академии по изкуства и университети, както и предлаганите програми на английски език в някои от най-търсените области като икономика, компютърни науки, комуникации и дизайн. Предпочитаните университети са Bocconi University, Università Cattolica del Sacro Cuore, както и академиите Istituto Europeo di Design, NABA и Istituto Marangoni. Крайните срокове за Италия са различни, като повечето университети имат различни кръгове на кандидатстване. Най-ранните започват от септември и приключват до май.

За първи път тази година на форума ще бъдат представени 5 университета от САЩ – Arizona State University, University of Connecticut, Pace University, Simmons University и Northwest Missouri State University. Освен програми в над 100 направления, университетите предлагат и финансиране на обучението под формата на академични стипендии, които започват от $1000 и могат да достигнат до $30 000.

Самостоятелни презентации по време на семинарната програма на форума са посветени на обучението в Нидерландия, Италия, Германия и Австрия, САЩ и Канада.

Входът е свободен, като има възможност за предварителна регистрация.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.