Студентките от Медицинския университет изразиха готовност да започнат работа на половин работен ден. Петима са новозаразените учители

Две студентки от специалност „Медицинска сестра“ в МУ-Пловдив откликнаха на призива на Областния кризисен щаб и стават доброволки в МБАЛ “Св. Мина“. Момичета са втори и четвърти курс на университета и днес имаха среща с областния управител Дани Каназирева, която ги представи на директора на болницата проф. Петър Петров, за да договорят условията. Още една студентка била в готовност да започне работа на половин ден в отделението на общинската болница.

След срещата стана ясно, че медицинските сестри могат да се явят на рабата още тази седмица, а проф. Петров благодари за готовността да станат част от екипа на първа линия в борбата с Ковид-19.

„Правим всичко възможно да бъдем полезни на всяка болница, без значение дали е частна, държавна или общинска. Надявам се с екипите и доброволците, които пращаме, да сме полезни на лекарите, които месеци наред работят без почивка и са изтощени до крайност“, коментира Каназирева. Тя благодари на момичетата, които споделиха, че са приели предизвикателството и осъзнават отговорността  на избраната от тях професия в тежката епидемиологична ситуация.

Статистиката за изминалото денонощие показва, че един учител от СУ „Константин Величков“, преподаващ на 9 клас, е дал положителна проба. Има четирима заболели учители от детски градини –  трима в Пловдив и един в община Раковски. Контактните деца и персонал са под карантина.