Ученици от Езикова гимназия „Иван Вазов“, Национална търговска гимназия и СУ „Св. Паисий Хилендарски“ и демонстрираха придобитите си умения в сферата на киберсигурността като част от младежката програма на Европейски цифров иновационен хъб „Тракия“, която включва изграждането и тестването на умения чрез ползването на киберполигон. Младежите показаха своите умения пред над 60 представители на местния бизнес, публичния сектор и академичните среди от региона.

На събитието присъстваха заместник-министърът на електронното управление Валентин Мундров, заместник-директорът на главна дирекция „Европейски фондове за конкурентноспособност” в Министерство на иновациите и растежа Гергана Грозданова, председателят на Контролната комисия на Съюза за стопанска инициатива Атанас Темелков, представители на община Пловдив, експерти по киберсигурност.

„Дигитализацията и киберсигурността са сред основните приоритети в секторната политика, като за тяхното обезпечаване има осигурен достатъчен финансов ресурс“, коментира заместник-министър Мундров.

От хъб „Тракия“ изразиха готовност за оказване на експертна подкрепа в реализацията на дейностите по проекта за Национален координационен център пo киберсигурност. И заявиха още, че имат капацитет и възможност да създават, промотират и предоставят безвъзмездни услуги и продукти в сферата на дигитализацията и в частност – киберсигурността, като достъпът се предоставя на национално и регионално ниво, с акцент върху подкрепата за малките и средни предприятия и публичните организации от региона (в т.ч. малки общини, университети, училища, болници и други инфраструктури в риск от кибер инциденти).

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.