9-класниците от СУ „Никола Вапцаров” изненадаха децата от начален курс със свой вариант на „Грозното патенце”

Бъдещи бижутери показаха не само ювелирни умения, но и майсторство в книгооформлението. По повод Националната седмица на четенето 9-класниците от бижутерската паралелка на СУ „Никола Вапцаров” изработиха книга, за да зарадват децата от начален курс.

„Учениците разчитаха на своите художествени и естетически умения и направиха свой вариант на „Грозното патенце”. Написаха на ръка текста на приказката, сами нарисуваха илюстрациите”, похвали инициативата на класа си преподавателят Тодорка Кирова. Книгата вече заема видно място в класната стая на 3 б. Гимназистите гостуваха на по-малките, почетоха им от Андерсеновата приказка, след което ги зарадваха с новината, че оригиналното творение остава като подарък за тях.

В часа по четене гостуваха и ученици от 2 б клас,  които разгръщаха с вълнение книгата на бъдещите бижутери и прочетоха на глас цялата приказка.

Учениците от петите , шестите и седмите класове пък представиха драматизациина изучени произведения. Преоблечени като древногръцки богове, най-малките демонстрираха завиден артистичен талант, пресъздавайки мита за Ябълката на раздора. По-големите ученици пренесоха публиката във времето на Възраждането, като изиграха етюд от главата „Радини вълнения“ на романа „Под игото“. Учениците от 6 клас представиха свои любими книги. Градусът на настроението покачи играта с публиката, която трябваше от кое произведение е цитатът.