Митрополит Николай отслужи отслужи молебен и раздаде икони на Светите братя на зрелостници в храм „Кирил и Методий”

phoca_thumb_l_dsc_9111

“Бъдете светлина, апостоли на вярата и знанието в този свят, в който живеем и се трудим. Бъдете добри и верни, обичайте скъпото ни отечество България”. С тези думи се обърна към зрелостници от випуск 2016 пловдивският митрополит Николай, който отслужи днес молебен за здраве и успех.

Силна вяра, дълъг живот и успехи във всяко едно добро житейско начинание пожела владиката на абитуриентите. В деня, когато църквата чества Светите равноапостоли Кирил и Методий, той благослови дошлите в храма 12-класници от Математическата гимназия, ЕГ „Иван Вазов”, професионалните гимназии по архитектура и по строителни технологии.

„Скъпи мои деца”, обърна се той към младежите, „благодаря на Бога, че имаме такава дарена с таланти младеж, която завършва своето средно образование с много знания. Без Бога не можем да извършим нищо добро”, каза владиката и предупреди зрелостниците, че ги чака нелек път, но когато човек вярва в Бога, каквито и да са изпитанията, може да ги преодолее.

phoca_thumb_l_dsc_9092

“Към знанието прибавете нравственост, морал и добродетел и нека така животът ви да бъде честит и успешен”, призова владиката, след което присъстващите в храма запяха с него „Многая лета”.

Дядо Николай не пропусна да отбележи, че познанието нямаше да достигне до сърцата и умовете на българския народ, ако не бяха божите избраници Светите равноапостоли братя Кирил и Методий – първите учители и просветители не само на нашия народ, но и на цялото славянство.

„Бог да ви пази от всяко зло. Бог да ви вдъхновява и да ви осени с духа на премъдростта. Бог да ви дари с благоденствие и много успехи. Запазете спомена от тази наша духовна среща. Приемете икона на Светите равноапостоли и книга, от която ще научите истините на православието, 10-те божи заповеди с разяснение и тълкувание”, каза владиката и подари на всеки абитуриент в храма изображение на първоучителите и сборник с поучителни четива и молитви.

DSCF8478

Преподавателят по български език от Математическата гимназия Невена Ичевска бе довела в храма победители от олимпиади и състезания от 6 и 10 клас, за да получат благословение за по-нататъшни успехи.

„Вярваме, че с труд и знание може да се успее”, заявиха учениците, които също си тръгнаха с икона на Кирил и Методий.

phoca_thumb_l_dsc_0491