Творческият екип от СУ „Любен Каравелов“  търси и предлага решения за замърсения въздух и бездомните животни

Авторска късометражна документална поредица на творчески екип от СУ „Любен Каравелов“ търси и предлага решения на градски проблеми. Филмите, които могат да се да гледат в Youtube канала „Улови Пловдив“, отправят послания към обществеността на Пловдив по теми, свързани със замърсения въздух в града под тепетата и с отношението към бездомните животни. Операторът Мартин Джамбазов е ученик в 10 клас и един от членовете на училищния киноклуб, който преди по-малко от месец спечели отличие на международния конкурс за социални инициативи Shoot By Youth.

Проектът „Решаватори“ за граждански ученически инициативи се осъществява чрез спечелен проект от ментора Георги Стоев, учител в СУ „Любен Каравелов“, по програма „Европа като общност на граждани“.

“Решаватори за чист въздух” е озаглавен първи епизод от документалната поредица. Явор, Раян, Тодор, Виктор и Филип засаждат дръвчета, които филтрират замърсяването. Те закупили от пловдивски разсадник японски клен, индийски люляк, червен дъб и череша, които вече са част от озеленяването в двора на Специално училище за ученици с увреден слух „Проф. д-р Стоян Белинов“.

„Бъдете решаватори“, призовава 7-класникът Явор. За него предизвикателствата с качеството на градския въздух могат да бъдат решени с по-рядкото използване на личните ни автомобили, които да заменим с велосипеди или просто да изберем да бъдем пешеходци, със засаждането на повече дървета и разделното сметосъбиране.

Решаваторите Илия – 7 клас, Габи и Симон – 5 клас, и техни съученици провели инициативи в защита на бездомните животни със съдействието на ветеринарна клиника „Д-р Капашиков и колектив“. За нея те разказват във втори епизод на документалната поредица – „Решаватори с грижа за животните“. Там има кадри от общинския приют за безстопанствени кучета „Приятел завинаги“ Пловдив. Учениците взимат интервюта от професионалисти в сферата на грижата за бездомните животни. Как функционира приютът разказва пред камера управителят д-р Веселин Бекирски, а с д-р Васил Капашиков децата разговарят минути, след като е излязъл от тежка операция на болно куче. Ветеринарните специалисти обясняват в детайли за своята работа, за ежедневните премеждия и се обръщат към обществото с апел за хуманно отношение към животните.

„Прекрасно е усещането да дадеш любов на едни животинки, които си нямат никого“, съветва решаваторът Габи. „Трудно ми е да проумея как може някой да си изостави кучето на улицата“,  споделя Симон.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.