Творческият екип от СУ „Любен Каравелов“  търси и предлага решения за замърсения въздух и бездомните животни

Авторска късометражна документална поредица на творчески екип от СУ „Любен Каравелов“ търси и предлага решения на градски проблеми. Филмите, които могат да се да гледат в Youtube канала „Улови Пловдив“, отправят послания към обществеността на Пловдив по теми, свързани със замърсения въздух в града под тепетата и с отношението към бездомните животни. Операторът Мартин Джамбазов е ученик в 10 клас и един от членовете на училищния киноклуб, който преди по-малко от месец спечели отличие на международния конкурс за социални инициативи Shoot By Youth.

Проектът „Решаватори“ за граждански ученически инициативи се осъществява чрез спечелен проект от ментора Георги Стоев, учител в СУ „Любен Каравелов“, по програма „Европа като общност на граждани“.

“Решаватори за чист въздух” е озаглавен първи епизод от документалната поредица. Явор, Раян, Тодор, Виктор и Филип засаждат дръвчета, които филтрират замърсяването. Те закупили от пловдивски разсадник японски клен, индийски люляк, червен дъб и череша, които вече са част от озеленяването в двора на Специално училище за ученици с увреден слух „Проф. д-р Стоян Белинов“.

„Бъдете решаватори“, призовава 7-класникът Явор. За него предизвикателствата с качеството на градския въздух могат да бъдат решени с по-рядкото използване на личните ни автомобили, които да заменим с велосипеди или просто да изберем да бъдем пешеходци, със засаждането на повече дървета и разделното сметосъбиране.

Решаваторите Илия – 7 клас, Габи и Симон – 5 клас, и техни съученици провели инициативи в защита на бездомните животни със съдействието на ветеринарна клиника „Д-р Капашиков и колектив“. За нея те разказват във втори епизод на документалната поредица – „Решаватори с грижа за животните“. Там има кадри от общинския приют за безстопанствени кучета „Приятел завинаги“ Пловдив. Учениците взимат интервюта от професионалисти в сферата на грижата за бездомните животни. Как функционира приютът разказва пред камера управителят д-р Веселин Бекирски, а с д-р Васил Капашиков децата разговарят минути, след като е излязъл от тежка операция на болно куче. Ветеринарните специалисти обясняват в детайли за своята работа, за ежедневните премеждия и се обръщат към обществото с апел за хуманно отношение към животните.

„Прекрасно е усещането да дадеш любов на едни животинки, които си нямат никого“, съветва решаваторът Габи. „Трудно ми е да проумея как може някой да си изостави кучето на улицата“,  споделя Симон.