Доайенът на Руската Дияна Георгиева с приза „Вечната и святата” от наградите на Абитуриентската академия на випуск 2019. Директорът Вихра Ерамян грабна приза „Жрецът воин”

Тя е еманация на съвременния будител. Личността, която със своя пример формираше личности и успя да ни извиси от другарки и другари до дами и господа. Човекът, в чиято душа на една и съща висота са любовта към България и нейното бъдеще в наше лице”.

Това бяха аргументите на членовете на Абитуриентската академия на ЕГ „Иван Вазов”, за да удостоят доайена на училището Диана Георгиева с приза „Вечната и святата“. Това се случи на днешната тържествена церемония по изпращането на випуск 2019. „Бъдете като светулки, които прогонват тъмнината от живота”, благодари Георгиева. По традиция зрелостниците връчват ежегодни награди на заслужили учители. Проливният дъжд отложи празника с час, но абитуриентите бяха сигурни, че това е добра поличба, защото ще им върви като по вода.

„Ние сме галеници на съдбата. През 2014 година бяхме посрещнати тук от една ярка личност – Мариана Димитрова, която със своята страст и отдаденост към семейството на ЕГ „Иван Вазов“ ни посвети в традициите на най-доброто училище в България и сега, ако ни гледа от небето, сигурна съм, че щастлива усмивка грее на лицето й. Днес попътен вятър ще ни пожелае човекът, който с безкрайна любов и вяра в способностите ни се грижеше за нас през последните години”, обърна се водещата Мариана към съучениците си.

Директорът Вихра Ерамян им пожела да покоряват нови върхове, да бъдат откриватели и хора, които съграждат. Тя не пропусна да ги вдъхнови да дадат най-доброто от себе си на предстоящите зрелостни изпити. Те пък я удостоиха с приза „Жрецът воин”.

Част от випускниците замениха официалните тоалети с тениски в подкрепа на инициативата на БЧК и „Мото Пфое”. Събраните средства ще отидат за стипендии за обучение на студенти сираци, уточни Мария Кацарова – областен координатор на БМЧК. Други от 12-класниците са събрали 1000 лева за лечението на свой връстник от Кюстендил, който се бори с левкемията. 12 и клас подкрепя младеж със злокачествен тумор от Велико Търново. Немските паралелки се включват в кампанията за набиране на средства за нов корпус към Детското онкоотделение на УМБАЛ „Св. Георги”.

“За да се заслужи наградата в категорията „Да обичаш на инат“, не е достатъчно да си добър и всеотдаен. Необходимо е да отвориш сърцето си за всеки един от нас. Да влагаш любов във всяко свое действие, дори и в упрека за забавената медицинска бележка. Нужно е да можеш да простиш и непростимото. Да не изгубиш вярата си в доброто, въпреки ежедневните аргументи за противното под формата на поредната двойка, отсъствие по неуважителни причини, забележки за лошо поведение, закъснение, придружено с нелепо извинение”, уточни водещият Здравко и обяви деветимата носители на отличието, а именно всички класни ръководители: Валентина Дагнева, Мария Кочова, Дафинка Русинова, Каролина Караманова, Надежда Въргова, Мая Петрова, Елена Вързилова, Антония Димова и Кръстева.

Двигателят на технологичната еволюция в училището и на революцията в знанията по чужд език Мария Атанасова заслужи наградата в категория „Нежна революция“.

„Няма революция, която да се е случила с усилията на един човек. Човек сам избира дали да е щастлив или нещастен. Най-доброто тепърва предстои”, обърна се към випуск 2019 Атанасова.

Бурни овации предизвика обявяването на победителя в категория „Строгата ръка на закона”, който „учи на ред и дисциплина, преподава уроци за структурата на земята, но и за правилата на играта”. Името Цветан Петков накара десетки зрелостници да хукнат към сцената, за да стиснат ръка и да прегърнат неповторимия учител по география.

Ако не си от нашия клас и случайно отвориш вратата на кабинета по време на неин час, ще станеш свидетел на ред, дисциплина или контролиран творчески процес, но ще ти е трудно от пръв поглед да откриеш учителя, защото по физика, темперамент и излъчване тя може да бъде сбъркана с всеки абитуриент”, анонсира победителя в категория „Един от нас” абитуриентката Марияна. Името на победителя бе Жана Паунова.

Наградата в категория „Майка Тереза“ Академията отреди на Елена Тодорова, а Иванка Богданска бе фаворитът в категория „Справедливост за всички”, заради своята „прецизност, граничеща със съвършенството”.

Учителят, който и в Брюксел, и в Москва се чувства като у дома, който учи на светски маниери и възпитава в духа на ценностите на ЕС се оказа Анелия Митева. Тя победи в категория „Космополитът”.

Известна с пословичната си строгост, с непреклонност пред мързела, опитите за измъкване от изпитване и извиненията Росица Кукунова спечели в категорията „Взискателна любов“.

Неподражаем стил, прецизност към всеки детайл в облекло, дума и жест бяха аргументите победителите в категорията „Магията, наречена жена“, да са двама. С пълно единодушие за носители на приза бяха обявени Румяна Златева и Христина Лисичкова.

Извън сценария зрелостниците отредиха отличие и за преподавателя по български език и зам.-директор Илко Василев. Заради своите способности, близки до свръхчовешките и заради лекотата, с която решава всеки проблем, той си спечели прозвището Свети Илко многоръкия Шива”.

Послание от името на абитуриентите отправи Петя Дичева от 12 г клас.