Гимназията по дървообработване показа иконостаса за храм “Св. Николай”, спирит ефект демонстрираха от “П. Пенев”

DSCF5323

Букет в обувка събра овациите на днешната панорама на професионалното образование, който се проведе в палата 14 на панаирното градче. В състезанието по цветарство изобретателен отбор момичета измайстори композиция от хризантеми, лилиум и антуриум в златна обувка.  Озеленителите изработваха бижута от цветя и букети на тема „Абитуриентски бал“ и аранжираха кошници.

DSCF5329

Най-ад 350 ученици от професионалните гимназии в страната премериха сили в 13 конкурса. Училищата подредиха в представителни изложби изработени в учебните работилници изделия, като гимназията по дървообработване показа иконостаса, който преподаватели и ученици изработиха за най-новия пловдивски храм “Св.Николай”.

Едно от най-атрактивните състезания в седмото издание на панорамата бе за най-добър млад готвач. Участниците използваха подправки, характерни за регионите, от които идват, за да представят спецификата на местните кухни. Претендентите за титлата „Най-добър млад барман“ имаха само 6 минути да направят десертен коктейл, като подберат съставките от кошница с 50 продукта. В майсторска надпревара влязоха също хлебари-сладкари, сервитьори и експерти по карвинг.

С колекции на тема „Мода и природа“ се представиха младите дизайнери. Те включват ежедневно младежко облекло от органични материали и рециклирани тъкани.Момиче от Велико Търново впечатли с елегантно сако на цветя и екстравагантна прическа с природни материали.  Надпреварата за фризьори и гримьори бе на тема „Сезони“, а прическите и гримът трябва да бъдат в елегантен стил. Творчески подход се изисква и в конкурса „Най-добър млад керамик“. Участниците сами измисляха идейния проект на предмета, който ще изработят. Тест и практическа задача отсяваха финалистите в конкурса по приложна електроника.

 

Спирит ефект демонстрираха учениците от професионалната гимназия по строителство “П.Пенев”. В състезанието за най-добър млад строител участниците показаха умения за зидане, шпакловане, боядисване, поставяне на облицовки.