Ректори на университети и синдикат „Висше образование и наука“ реагират остро срещу обявеното от премиера акад. Николай Денков решение държавата да поема таксите за обучението на всички студенти и докторанти по държавна поръчка. По мнението им, когато не плащат от джоба си, младежите ще са по-малко заинтересовани и е възможен отлив и занижаване на качеството.

Когато тези средства вече не постъпват на място във висшите училища, няма да са възможни правените до момента компромиси от ректорите –  таксата да се плати на вноски, да се изчака болен студент, майчинство или закъснение след участие в програма по обмен, младеж да бъде пуснат да продължи с три невзети изпита, за да не му пропадне годината.

По-сложен ще е и процесът за преподавателите. Когато студентите не идват на лекции, те полагат същия труд, независимо дали в залата има петима или 10 младежи. Но после трябва да търсят отсъстващите за допълнителни консултации, казва лидерът на националния браншов синдикат „Висше образование и наука“ към КНСБ проф. д-р инж. Лиляна Вълчева.

Според нея е проблем, че средствата ще са съсредоточени само в държавата, което може да доведе до политизираме ли системата и постепенно отнемаме на автономията на висшите училища. По думите й акад. Денков вече е призовал да не се събират таксите за втория семестър.

„Ректорите са длъжни да изпълняват разпоредбите на закона, иначе има строги санкции. Това не може да стане, докато не е факт промяна в закона. Но пак казвам – за да се стигне до приемане на решението, трябва да има много сериозни анализи“, подчертава проф. Вълчева.

Тя участва в събрание на синдикалните структури в Университета по хранителни технологии, на което се обединиха секциите на двата профсъюза – Асоциация на демократичните синдикати и на ВОН-КНСБ. Членовете се подписаха под декларация, с която обявиха стачна готовност.

Исканията са началната заплата на асистент да се увеличи от 1810 лв. на 2150 лв., заедно с подходяща стъпка за увеличение на месечните възнаграждения на следващите академични длъжности.

Относно служителите настояването е за 60% ръст – техните възнаграждения да се обвържат с минималната работна заплата, която да се умножава по различен коефициент: за служители със средно образование – 1,15, при образователна степен специалист – 1,30, за бакалаврите – 1,45, а за служители с магистърска степен – 1,60. Техните заплати към момента са най-изостанали, а средства за тях не са предвидени.

Ако таксите на студентите вече не постъпват на място във вузовете, те няма да могат да дават допълнителни пари, за да компенсират дисбаланса, както е било до момента.

В случай, че няма реакция от държавата до края на февруари, започват ефективни протестни действия. В основата им ще са заплатите на служителите, защото за академичния състав от 3 г. се правят  стъпки за повишаване. Синдикатите са притеснени и от създаване отвън на напрежение между вузовете.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.