Ромчета от „Щастливо детство” дебютираха на голяма сцена, някои за първи път чули българска народна музика

N301026

Брейк денс на фона на популярна родопска песен демонстрираха днес малчугани от детска градина „Щастливо детство” в район „Източен”, които за първи път се качиха на голяма сцена. Ромчетата показаха завидна пластичност при оригинално музикално решение, а именно – народната песен „Рипни, Калинке”.

В навечерието на Деня на будителите  хлапетата от детската градина  зарадваха родители  и гости с празника „Надпяване”, който се проведе във Военния клуб. Малчуганите са участници в проекта ”Растем заедно”, чиято цел е да покаже как за таланта различията нямат значение. В празничната изява се включиха Хорът на слепите, бивши възпитаници на детското заведение, ученици със специални образователни потребности от НУМТИ „Добрин Петков” и даже българската участничка в Детската Евровизия Лидия Ганева, която вдигна публиката на крака с „Вълшебен ден”.

„Някои от децата никога не бяха чували българска народна музика, но при подготовката на концерта научиха доста популярни фолклорни песни. Влюбени са в „Гълъбо” на Миро. Купихме им и народни носии и наистина успяхме да ги превърнем в малки артисти на сцената. Искахме да избягаме от музикалния фон на гетото, затова съзнателно подбрахме музика, която не се слуша в семействата. А родителите убеждаваме вкъщи да говорят на децата си на български език, за да ни е по-лесно и на нас в детската градина”, сподели директорът на „Щастливо детство” Евгения Попиванова.  За улеснение на педагозите по проекта работят двама помощник-учители, а медиаторът Кольо Костов помага в комуникацията с родителите. Семействата трябвало сами да доведат децата от гетото във Военния клуб. Съзнателно от детската градина не организирали превоз, така че майките и татковците ползвали градски транспорт, такси или личните си автомобили, за да стигнат до центъра на града.

Деца, родители и учители вече са били на посещение в Кукления театър и операта, за да гледат заедно „Принцесата и граховото зърно” и „Мечо Пух”.

Празникът е първата от шестте празнични изяви по проекта, до края на следващата година ще бъдат организирани още пет.

По повод 1 ноември от район „Източен” ще подарят на всяко от детските заведения портрети на народните будители. Светите братя Кирил и Методий в рамка първи получиха децата от „Щастливо детство” от шефката на образованието в района Стефка Симеонова.

DSCF2018