Фиктивният годеж на Левски се е състоял в Аджар, за да послужи като алиби, разказаха специалисти от Информационния център на архитектурно-исторически резерват в Свежен, в близост до който е скривалището на Дякона

„Няма да кажа и открия никому нищо до смърт и гроб“ – пламенните думи на Апостола прозвучаха днес пред светското училище в Брезово, което се намира в двора на църквата „Св. Димитър“. По неофициални данни то е третото в страната и е посещавано от Апостола, когато е основал революционния комитет в Брезово. Възстановка на този исторически момент направиха самодейци от Народно читалище „Отец Паисий 1876 г.“, дегизирани като Левски и неговите сподвижници. В старата учителска стая комитетът е провеждал своите заседания. Възстановка на разпита на Апостола пресъздадоха членовете на комитет „Родолюбие“, облечени в автентични носии, реплики на въстанически униформи и на турски заптитета. След поднасянето на цветя пред плочата на Дякона по повод 150 години от трагичната му гибел, шествие от участници и граждани се отправи към читалището. Начело бе седмокласникът Мартин от ОУ “Христо Смирненски”, който носеше портрет на Левски, а членовете на „Родолюбие“ развяха знамето с революционния девиз „Свобода или смърт“.

Цветя бяха поставени пред трите скривалища на Левски в брезовския регион. В скривалището в село Свежен посетителите научиха интересни факти за Апостола и фиктивния му годеж, за който няма съмнение, че е бил реално събитие. Левски се сгодил с местната девойка Гена Бонина, но не е имало венчавка, нито гости. Романтичната история траела не повече от един ден, защото годежът бил за заблуда на турците. Посещението на Левски в Свежен било с цел закупуване на оръжие и събиране на пари.

Домакин на събитието бе Информационният център на архитектурно-исторически резерват – Свежен, а от читалище „Христо Станчев – 1868 г.“ бяха предоставили томове от фонда за оформянето на изложба с книги за Апостола. В събитието под мотото „150 години безсмъртие“ се включи и изтъкнатият български цигулар и музикален педагог маестро Мичо Димитров… Елка Генова разказа за връзката на Левски с Аджар (сега Свежен) и показа скривалището в къщата на даскал Гено. В един от долапите имало таен тунел и 50-метров проход, който води към дерето.

Историци разкриха малко познати факти за скривалището в село Розовец. В запазената и до днес плевня Дякона е събирал съмишлениците си. Пред паметната плоча в Чехларе, поставена пред къщата, която той е посещавал през 1870 година, също бяха поставени цветя, дарени от брезовския производител Иван Филипов.