Конкурсът, организиран от Аграрния университет и „Спийдфлоу”, е отворен за ученици от 1 до 12 клас

Ученикът, написал най-оригиналното есе на тема „Ботаническата градина – природа в градска среда“, ще спечели създаването на еко кът с уникални растения в своето училище. Предизвикателството отправят Аграрният университет  и „Спийдфлоу България”, които организират конкурс за всички училища на територията на Пловдив. Надпреварата е отворена за ученици от 1 до 12 клас. Съчиненията трябва да са до 600 думи (една стандартна напечатана страница). Авторът има пълна свобода на изразяване и подход към темата, уточняват организаторите. Конкурсът вече е стартирал, а крайният срок за изпращане на есетата е 6 май на: garden@speedflow.bg  или на адрес: ул. „Арх. Камен Петков“ № 1А, гр. Пловдив за Speedflow Bulgaria. Освен името и класа, участниците трябва да посочат данни за контакт и името на учебното заведение.

Победителят ще бъде обявен на 13 май. Авторът на най-доброто есе ще спечели голямата награда – изграждане на ботанически кът в двора на неговото училище. Заедно с ученици и учители организаторите на конкурса ще озеленят избраното за целта място с нови дървета, цветя и храсти. Новосъздаденото пространство може да бъде използвано за общообразователни цели и за отдих. Идеята е в бъдеще учениците сами да го поддържат. Целта на конкурса е да се даде гласност на значението и ролята на Ботаническите градини в съвременния свят, да се насърчат младите да бъдат по-активни в грижата и опазването на околната среда и да се помогне за създаването на повече зелени зони в училищата.

От 2017 година насам „Спийдфлоу” и Аграрен университет, заедно с Община Пловдив и район „Тракия“, работят по възстановяването на Ботаническата градина в града под тепетата. Благодарение на множеството проведени доброволчески инициативи от общината отпуснаха средства за изграждането на ограда около градината и в момента тече конкурс за избор на изпълнител на обществената поръчка за оградата.