11-класникът от ПГ по хранене и туризъм впечатли журито на Регионалното състезание по професии с вариация на „Милфьой“ с мус от авокадо и сирена в добавка със сос от манго

Отлично приготвено свинско бон филе с хрупкава коричка от бадеми, шамфъстък и лешници в добавка с пармезан и мащерка донесе сребърен медал на Златомир Петришки от Професионалната гимназия по хранене и туризъм. Той пребори 18 конкуренти от различни училища на Регионалното състезание по професии във Велинград. 11-класникът показа завидни умения и сръчност в надпреварата за най-добър млад готвач, която се оказа най-сериозното изпитание измежду всички категории. Освен че получи плакет и италиански нож, класираният на второ място Златомир ще вземе участие на състезанието за националната кулинарна купа на България от 18 до 20 април в Международен панаир Пловдив.

Според регламента младият готвач трябвало първо да приготви предястие с основен продукт бутер тесто. По идея на преподавателя си по технология на кулинарните продукти Галина Банкова, Златомир сътворил пред журито вариация на „Милфьой“ с два вида мус от авокадо и сирена, инстантна туршия и сос от манго. Състезанието изисквало основното ястие да бъде от свинско бон филе, към което той предложил два вида пюре – от пащернак и моркови, както и чипс от пащернак. Чинията била допълнена и със сос от боровинки. Със специално разрешение на журито пловдивският състезател внесъл пригтовен в училище сос от телешки кости и зеленчуци, чиято подготовка отнемала 48 часа.

Отборът на ПГ по туризъм взе участие и в състезанията за най-добър млад сервитьор, най-добър млад барман и най-добър млад хлебар – сладкар. Учениците показаха изключителни професионални умения и бяха допуснати до националното състезание, което ще се проведе в Пловдив на 18 април.

2 КОМЕНТАРА

  1. Ne se li kazva s ”glazura” … pfff …. kori4ka … ti deto si go pisal tva …..

  2. Купете си кулинарно списание – текстовете в него може и да задоволят претенциите ви.

Коментарите са затворени.