От парламентарната комисия по образование предлагат МОН да разработи механизъм за финансова подкрепа

Министерството на образованието и науката да разработи специален механизъм за финансова подкрепа на учители, които имат изключителни постижения и особени заслуги в областта на образованието. Около тази идея се обединиха членовете на ресорната парламентарна комисия.

Със 22 гласа „за“ депутатите от комисията подкрепиха единодушно отпускането на държавна парична награда на Стоянка Настева – детска музикална учителка от Русе. Предложението за това дойде от Министерския съвет и предвижда, заради високата професионална и всеотдайна педагогическа дейност,  да й бъде изплащана пожизнено държавна парична награда чрез изплащане на месечна сума в размер на 500 лева.

„Обединихме се около идеята МОН да разработи механизъм, по който да бъдат подкрепяни такива учители в пенсионна възраст със  заслуги за образователната система. Във всяка община, всяко населено място и във всяко училище и детска градина има такива учители. Ще подкрепим всяко едно предложение, което постъпи от МОН и Министерски съвет за една такава награда“, каза председателят на образователната комисия Милена Дамянова.