Общинските училища с най-високи резултати на матурите получават близо 2.5 млн. лева за стипендии

Правителството одобри допълнителни трансфери от 2 482 195 лв. по бюджетите на общините за изплащане на стипендии за успех през настоящата година.

Парите за стипендии се дават на база постигнатите образователни резултати на държавните зрелостни изпити. За Пловдив лидер по успех е ЕГ „Пловдив”, чиито зрелостници изкараха 5.72. Елитното училище ще получи и най-много средства. Следват ЕГ „Иван Вазов” с 5.45, Търговската гимназия с 5.41, Математическата с 5.31, карловското СУ „Васил Левски” с 5.29. 5.12 е следният успех на Хуманитарната гимназия, а 5.10 на Френската.

Целта е да се даде възможност на най-добре представилите се на матурите 78 общински училища да провеждат политики за подкрепа на изявените ученици. Стипендиите са за учениците от 9 до 12 клас.

Средствата ще бъдат преведени по сметките на общините.

Размерът на стипендиите е проблем за гимназиите лидери, заради наличието на голям брой отличници. Директорите продължават да настояват за промяна на правилата за разпределение на средства, които да се дават не на брой ученици, а на брой отличници.