Проект „Книжка сладкодумна” насърчава интереса към четенето в детската градина

DSC00494 (1)

„Всяка дума, детето ми, има свой цвят, свой вкус, свой мирис… Наредени една до друга, те ще ти въздействат и ти сама ще откриваш общия тон на картината – дали е мрачен, палав, игрив, забавен… Нали затова са приказките – за да те вълнуват и да ти разкажат за невероятните преживявания на хората, живели преди теб”.

С този откъс от последната си книга от детската поредица – „Малката Голяма Божана и една приказка за живота”  и куп забавни истории омагьоса малчуганите от детска градина „Осми март” поетесата и издател Божана Апостолова. Собственикът на „Жанет 45” гостува на хлапетата в рамките на проекта „Книжка сладкодумна”, който детското заведение реализира вече две години. Идеята е да се насърчава интересът на децата към четенето и към българската литература.

Независимо дали се намира пред детска аудитория или пред ценители на писаното слово, Божана Апостолова еднакво емоционално разказва как са се появили историите, предшествали написването на книгите й. Така че за броени минути тя привлече вниманието на децата от подготвителните групи, които научиха за Малката Божана, която живее в Пловдив и много обича да се разхожда с баба си, защото тези разходки, освен приятни, често са и много интересни. С присъщия си артистизъм Божана Апостолова прочете откъси от „Малката Божана в деня на боклуците”, „Малката Божана в подводния свят”, „Малката Божана и тайните”. Тя мигновено стопи бариерите и потопи децата в магичния свят на главната героиня от популярната поредица. Особено вълнуващо за децата бе да се подредят за автограф и снимка с посвещение от писателката.

“Издателство Жанет 45”, което реализира фестивала “Пловдив чете”, организира и поредица инициативи в рамките на проекта “Малкият Пловдив чете”, за да стимулира интереса към книгата сред деца и ученици и да ги срещне с популярни български автори.