Най-големият ми приятел беше книгата, каза на среща с ученици от селското училище писателят издател

11-годишната Калина Илиева дописа историята за Малката Божана с приключения в света на феите

Петгодишни фенове на "Малката Божана" се оказаха най-малките почитатели, на които Божана Апостолова е давала автограф.
Петгодишни фенове на “Малката Божана” се оказаха най-малките почитатели, на които Божана Апостолова е давала автограф.

Село Труд чете. Или по-точно децата на село Труд се оказаха фенове на книгата. Това е категоричният извод, който може да бъде направен след срещата между писателя и собственик на издателство „Жанет 45“ – Божана Апостолова, и малчуганите в едно от близките до Пловдив села. Стотици деца прочели историите на Малката Божана, които Апостолова издаде в поредица детски книжки,  поискали среща с нея, за да й разкажат своите версии какво още се случва с главната героиня. Инициатор на срещата между популярния автор и издател и учениците е библиотекарят на местното читалище Светла Божилова. За изненада за издателката, тя бе организирала представяне на поредицата за Малката Божана в детската градина на Труд.

След като ги омая с приказни истории, Божана Апостолова раздаде автографи на 5-годишните малчугани, които чинно чакаха в редица и я отрупаха с пролетни градински цветя.

Тази година издателство “Жанет 45” е домакин на литературния фестивал Пловдив чете, който ежегодно се провежда в началото на месец юни. “Стигнахме до извода, че една от основните ни задачи е да се докоснем до най-любознателните малки и големи четящи  хора. Духовно общество може да има, ако започнем работа с 5-6 годишните”, категорична е Божана Апостолова. Която като истински мисионер от февруари досега тя обикаля детски градини и  училища, за да насърчава децата да четат. Така се отзовала и на поканата на библиотекаря Светла Божилова, която с гордост заяви, че всички деца от селото имат читателски карти.

Детската градина в Труд се строи за автограф с популярния писател и издател.
Детската градина в Труд се строи за автограф с популярния писател и издател.

“Ако не ги обърнем към книгата, фантазията им стремглаво да се втурва напред, всичко е загубено. Вдигайте българските учители високо нагоре, защото духовните ценности се загубиха, минаха в задния двор. Интересът към срещите е огромен, даже малко се поуморих, но се уверих, че децата все повече и повече четат и това ме прави щастлива. Надпреварват се да дописват “Малката Божана”, влизайки в собствения си свят”, разказва Божана.

В навечерието на Пловдив чете издателството кани деца от цялата страна да се включавт в канранала на приказните герои, който ще дефилира по Главната улица и ще завърши в Цар-Симеоновата градина. Шествието е на 1 юни и ще сложи точка на “Младият Пловдив чете”.

След срещата с мъниците от забавачката, препълнена зала с ученици посрещна Божана в селското читалище. Голямата изненада се оказа 11-годишната Калина Илиева, която бе написала продължение към историите на Малката Божана.

“Беше ми много интересно и исках да стана част от света на Малката Божана. Постарах се да направя продължението интересно, за да може българските деца да продължат да четат”, каза Калина, която се вдъхновила от историята за чудовището Тъмп. Така се родила историята за света на феите, в който има само добро и властва въображението. Мечтата на четвъртокласничката е да рисува анимационни герои за филми.