Някои от децата виждаха за първи път тетрадка, но сега опитват да говорят, разпознават цифри и букви, казват преподавателите от лятното училище в Столипиново

Староанглийската овчарка ще изненада първокласниците в СУ „П. Евтимий“ на 15 септември

IMG_2902

Имахме дете с тежка степен на депресия, което почти никога не се усмихваше. Други пък са със заболявания от аутистичния спектър и трудно комуникират, но присъствието на Мон им подейства като терапия. И ги накара да изразяват емоция.

Това сподели днес директорът на Общностен център за деца и семейства в Столипиново Офелия Велкова, където се проведе заключително тържество на децата от лятното училище. В продължение на месец 5 и 6-годишни подготвачета от квартала, някои от които изобщо не са посещавали детска градина, са се готвили за 1 клас. Главен герой на празника бе бобтейлът Мон, чието име, случайно или не, съвпада с абревиатурата на просветното министерство. Староанглийската овчарка се включи при изпълнението на първата задача, при която децата трябваше да намерят първата буква на името си.

Велислава Костадинова, собственичката на екзотичното куче допълва, че най-добрата комбинация за вечно приятелство са децата и кучето. Мон била изключително спокойна и търпелива и страшно обичала децата. Първоначално ромчетата се изплашили при вида й,  дори били готови да се нахвърлят, но впоследствие именно заради нея идвали всеки ден с радост да учат. И заслужено днес получиха грамоти.

Децата се справят вече не само с буквите, но знаят наизуст и "Аз съм българче".
Децата се справят вече не само с буквите, но знаят наизуст и “Аз съм българче”.

„Не искахме да ги откажем от първия ден, а да проведем обучението под формата на игра, за да може с желание да идват”, обясни директорът на ДГ „Щастливо детство” и преподавател в лятното училище Евгения Попиванова. Днес вече децата се справят успешно с букви и цифри, макар че някои от тях за първи път видяли тетрадка в центъра. Само след месец усърдна работа те имат основни знания за природата и човешкото тяло. Дори рецитират „Аз съм българче”. Ходили в Природонаучния музей и Детската железница, а в „Макдоналдс” усвоявали етикет за хранене и поведение.

Цялото име на добрия и атрактивен бобтейл е Мадам Фльор Де Мон Шмитфилд Беар. Вдъхновението за името идва от „Тримата мускетари“. Мон е шампион и Гранд шампион на България, Сърбия, Гърция, Македония и Румъния. Две поредни години е печелила квалификация за престижното съзтезание Crufts, но все още не е участвала в този престижен конкурс. Печели първо място на Световното първенство в Милано през 2015 г. Има първо място и най-добро куче на националната изложба в Първомай от миналата и от тази година, където получава и медал от кмета на града за съзтезателните си постижения и заслугите към обществото.

През лятото Мон станала майка. Половината от осемте кученца също ще преминат обучение за терапевтични четириноги. Мон е сред най-добрите приятели на малките пациенти от Детското онкоотделение на УМБАЛ „Св. Георги”. Вдъхновени от борбеността на децата и от самоотвержеността на лекарите, собственичката на Мон – Велислава, и отделението започват кампанията „Заедно в живота”.

Кучето, което лекува, спасява,създава добро настроение, успокоява и заразява с любов ще бъде част от тържествата за първия учебен ден. На 15. Септември Мон ще изненада първолаците от СУ „П. Евтимий“. В надпреварата чрез томбола участвали всички училища от район „Централен“, но Мон се спряла само на едно учебно заведение, където ще се срещне с две от паралелките.

„Идеята е да покажем, че можем да живеем в хармония. Присъствието на кучето намалява агресията и изважда децата от виртуалната реалност, в която живеят”, категорична е Велислава.

Кандидат-първолаците показаха танцувални умения и се уловиха на хоро.
Кандидат-първолаците показаха танцувални умения и се уловиха на хоро.