44,5 на сто не притежават необходимите за днешния свят дигитални компетентности, сочат данни на нов доклад на УНИЦЕФ

Близо половината младежи между 15 и 24 години в България нямат базови умения, необходими за средно образование. Това сочат данни от нов доклад, публикуван от Комисията по образование и УНИЦЕФ и подкрепен от глобалната инициатива „Generation Unlimited“.

Почти три четвърти от младите хора в 92 държави, за които има налични данни, не успяват да придобият уменията, необходими за работа. Докладът, озаглавен: „Възстановяване на ученето: Доколко децата и младежите са в час с развитието на умения?“ включва анализи на развитието на уменията в ранна детска възраст, както и сред децата в начална училищна възраст и младежите. Данните подчертават ниски нива на умения сред децата и младежите във всички възрастови групи. Вероятността да притежават уменията, необходими за пълноценното им развитие и по отношение на бъдещите възможности за заетост, достоен труд и предприемачество, е най-малка при младите в страните с ниски доходи.

В България 47,9% от младежите на възраст между 15 и 24 г.  (315 149) не разполагат с базови умения, които са им необходими за средно образование. Това показват данни на международното оценяване PISA и TIMSS и изчисления за децата, които не се обучават. А 44,5 от същата възрастова група (292 287) нямат и все по-необходимите в днешния свят дигитални умения.

Под „дигитални умения“ се разбира умението да разбират и използват технологиите и се измерва чрез дял на млади хора, които могат да изпълняват основни дейности на компютър, например: копиране или преместване на файл или папка, функции за копиране и поставяне за дублиране или преместване на информация в документ, изпращане на и-мейли с прикачени файлове и трансфер на файлове между устройства.

Базовата грамотност и математическата грамотност; меките умения, включително уменията за живот и социално-емоционалните; дигиталните, които позволяват на хората да използват и разбират технологиите; специфичните за професията умения, които подпомагат прехода към заетост; и предприемаческите умения са от съществено значение за просперитета на децата.

Поради големия брой младежи, които не посещават училище и ниското ниво на придобиване на базисни умения, държавите по света са изправени пред криза, като по-голямата част от младите хора не са подготвени да станат част от днешната работна сила, се отбелязва още в доклада.

По данни на Евростат (2021) 14% от младежите в България са извън системите на заетост, образование или обучение. А 120 000 деца в училищна възраст са в риск от отпадане от образователната система.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.