Близначките Валерия и Антоанета.Снимки Илиян Маринов

242 деца в един глас с Негово светейшество на първото си причастие в Раковски: Нашият закон е любовта

Близначките Валерия и Антоанета.                                                                                                                                           Снимки Илиян Маринов

„Помолихме се за добро и мир, да бъдат здрави нашите родители и приятелите ни”. Това споделиха развълнувани, минути след като получиха първо причастие, и то от главата на Римокатолическата църква, близначките Валерия и Антоанета. С бели венци на главите и специално ушити за церемонията одежди, второкласничките от ОУ „Христо Смирненски” в Раковски имаха уникалния шанс да бъдат първи сред 242-те деца, които получиха от папа Франциск хляб и вино, символизиращи тялото и кръвта на Исус Христос. В последния момент момчето, което било под номер едно на репетициите, толкова се развълнувало, че отказало да спази реда си и отстъпило на двете сестри. Те на драго сърце приели тази чест. В продължение на два месеца момичетата се готвели за ритуала, така че знаят всички молитви, които се изискват преди извършване на тайнството.

Католическата столица на България празнува историческото посещение на Негово светейшество днес. Той пристигна малко след 10 сутринта в Раковски, слезе от папамобила и отиде при хората, които го очакваха зад загражденията пред катедралата „Пресвето сърце Исусово”. Оградата на храма бе украсена с рисунки на таланти от детски градини и училища от общината, мнозина от които бяха направили портрети на Светия отец. Той благослови множеството деца и възрастни, хора в инвалидни колички, католици и православни християни. Прие неочаквани дарове и отговаряше на всички с искрена усмивка. Удостои с жест на внимание почти всеки по пътя си към църквата. Вътре папата отслужи литургия и даде първо причастие.

„Ние сме приятели. Нашият закон е любовта…Има чудеса, които могат да се сбъднат, само ако имаме като вашето сърце, способно да споделя, да мечтае, да се доверява и да почита другите. Да приемеш първо причастие означава да желаеш всеки ден да си все по-близо до Исус”, подчерта пред децата главата на Римокатолическата църква и ги попита дали се чувстват едно семейство. „А как се казва това наше семейство? Нашето име е християни“, продължи диалога с децата Светия отец.

„Вие, скъпи деца, момчета и момичета, сте дошли тук от цялата тази земя на розите, за да участвате на прекрасен празник. И съм сигурен, че няма да забравите този ден. Това ще бъде вашата първа среща с Господ. Някой от вас може да ме попита: „Но как можем да срещнем Бог, който е живял преди толкова много години и после е умрял, положен в гроб…“ Това беше огромен жест на любов, за да спаси човечеството във всички времена. Неговият баща го възкреси, неговият баща го съживи и той е жив, сред нас. Можем да го открием. Няма да го видим с очите, които имаме, ще го видим с очите на вярата. Вие можете да помогнете на други и на нас самите, тук присъстващи, да си спомним за нашата първа среща, която сме имали с Бога. Вие ни позволявате да бъдем отново в празник” , обърна се към децата папа Франциск.

Сред развълнуваните от приемането на първо причастие бе и първокласникът Николай Гаджев от Частно училище „Дружба” в Пловдив. Бащата му Алекс е католик от Раковски, така че момчето посещава неделните литургии и вече безпогрешно знае „Отче наш”.

След литургията и първото причастие папата обядва с българските католически епископи и с апостолическия нунций във Францисканския манастир „Света Елисавета“.

Посещението на папата в Раковски продължи до късния следобед днес при засилени мерки за сигурност. 40 доброволци от областната организация на БЧК  бяха разпределени на пет пункта, за да оказват първа долекарска помощ при нужда и психо-социална подкрепа.