Петима от стипендиантите са завършили училището в Караджово.

Фойерверки озариха небето след концерта на децата от ОУ „Васил Левски”

Двете пълни отличнички с висок резултат от външното оценяване на 7 клас, приети са по първо желание в пловдивски гимназии

19622588_1665519606814452_1418413421_n

Фойерверки озариха небето над Караджово късно снощи, за да сложат финал на десетата юбилейна благотворителна вечер, която по традиция организира през първата събота на юли основното училище в селото. Като на истинско градинско парти сцената, украсена с балони, бе разположена в двора, а публиката зае места на дървените пейки срещу подиума.

„Времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме“. Изборът на мотото на годишното събитие не е случаен, тъй като с него училището отбелязваме 180 години от рождението на патрона си – Васил Левски“, продължава Благоева. Всеки гост трябваше да заплати 3 лева вход, след което можеше да направи дарение или да подкрепи инициативата, като закупи предмети, сътворени от децата в клубовете по изкуства. По традиция част от събраните средства отиват за подкрепа на изявен ученик, друга – в помощ на детските градини в Караджово, Кочево и Моминско, откъдето постъпват учениците в средищното училище, а с останалите средства се бъдат подменени щорите в класните стаи. В края на вечерта директорът Красимира Благоева отчете 1400 лева.

19622679_1665519610147785_802696996_n

За доброто настроение на гостите, сред които и Надежда Николчина – председател на Съюза на работодателите в средното образование, спонсори се бяха погрижили за разхладителни напитки и кулинарни вкусотии.

Директорът Красимира Благоева се върна в годините назад, за да припомни началото на традиционната благотворителна вечер и имената на учениците, които са прославили училището не само в региона и страната, а и на световно ниво. Стоян Петров заминал с родителите си зад граница, завършил „Оксфорд” и сега работи като инженер-конструктор на спортни автомобили. Сестра му Виктория жъне успехи в женския футбол и се дипломира успешно в Международната спортна академия в Ливингстън. Стоян и Пламен Памукови от набор 1987 са компютърни инженери, Емин и Кенан Рамадан имат собствена фирма в същата сфера.

„Няма сигурна методика и универсални модели за успех. Любовта и вярата, че всяко дете заслужава да бъде успешно движи екипа ни”, каза Красимира Благоева. 60 на сто от децата са етнически роми, 10% – етнически турци.

Двете пълни отличнички - 7-класничките Ваня и Теодора.
Двете пълни отличнички – 7-класничките Ваня и Теодора.

Без нито един частен урок, само с подготовка в училище, 7-класничката Иванка Петрова успява да изкара 87 точки на външното оценяване по български и 60 точки по математика. Момичето завършва с пълно 6.

„Ходих редовно на консултации. Следобед в занималнята с госпожата по български решавахме тестове, писахме преразкази и така се подготвих”, разказа Ваня. Тя вече е приета по първо желание в пловдивското СУ „Климент Охридски”, защото е на едносменен режим и близо до гарата, тъй като всеки ден ще пътува. Това било изискването на родителите й. Избрала си е паралелка „Природни науки”, понеже е амбицирана един ден да учи медицина

Иванка е председател и на Ученическия парламент. Активен участник е в училищния живот и в извънкласните дейности на групи по приложни изкуства, музика, танци. По-голямата й сестра Руска учи в Националната търговска гимназия. В семейството ѝ има още две по-малки деца. Третата сестра е шестокласничка, върви по стъпките на по-големите и се учи отлично. Най-малкият е в 4. клас.

Другата пълна отличничка на випуска е Теодора Ралова. Тя също никога не е ходила на курсове и частни уроци, но успява да изкара 76.5 точки на теста по български и 50 по математика. Балът й стига за първото желание, посочено в заявлението – „Контрол и качество на храни и напитки” в Професионалната гимназия по хранителна техника и технологии.

За ученик на годината бе обявен Кирил Милушев от 6 а клас.
За ученик на годината бе обявен Кирил Милушев от 6 а клас.

По време на близо двучасовия спектакъл децата на Караджово показаха артистичен, певчески и спортен талант. В празнична програма взеха участие и много от бившите възпитаници. Кулминацията бе музикалното изпълнение на учителя по физическо Васил Димитров. Любимецът на няколко поколения събра овациите с „Душата на учителя”, която от думи се нуждае, не от злато.

ОУ „Васил Левски“, което разполага с изключителна спортна база, построена по проекти, няма да затваря врати и през лятото. И през ваканциите децата ще са в училище, за да се занимават по интереси.