Пловдивският филиал се включва във фестивала „Улица Станционна“, който се провежда от днес до 6 септември

С атрактивни демонстрации, обиколка на високотехнологични лаборатории и битки на роботи пловдивският филиал на Техническия университет се включва във фестивала „Улица Станционна“, който се провежда от днес до 6 септември на ул. “Иван Вазов“.

На 4 септември от 11.30 в двора на учебното заведение посетителите ще наблюдават демонстрации на дронове, проектирани и управлявани от момчетата от „Дрон клуб Пловдив“. За любителите на физиката са подготвени атрактивни експерименти и опити от Ученическо-студентски клуб „Квант“ с научен ръководител Васил Базелков.

В 12.00 ч. започва денят на отворените врати в университета. Посетителите ще могат да разгледат високотехнологичните лаборатории в III учебен корпусна ул.“Цанко Дюстабанов“, където се помещава Центърът за компетентности.

Обиколката включва уникалния за страната учебно-лабораторен аеродинамичен комплекс, предназначен за експериментални изследвания на аеродинамиката на летателни апарати и дронове, както и единствения в Пловдив 3D принтер за метал. Посетителите ще видят и образователна автомобилна лаборатория с DINO TEST, на който могат да се пресъздадат в реално време климатични показатели или особености на релефа. Там е ситуиран и мобилният робот автомобил 4Х4 с модул за дистанционно и автономно управление. Отворени за посещение ще бъдат още лабораторията за интелигентни автоматизирани производствени системи – последно поколение от 6 модула, както и стенд системата с колаборативен робот, работещ заедно с човека, който го управлява.

На паркинга на III корпус посетителите ще видят и учебния самолет МИГ21У, предоставен безвъзмездно от Министерство на отбраната с учебна цел, който се използва от студенти в специалност „Авиационна техника и технологии“.

На 5 септември на откритата сцена на фестивала ще се качат студентите от Клуба по роботика на университета, които ще покажат последните си разработки. Сред най-атрактивните са битката със сумо роботи и дисциплината „Следене на линия“.

На 6 септември в 10 часа започва концерт на Национално училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“. В 12:00 ч. е концертът на Биг Бенд Пловдив, а в 13 часа отново на сцената се качват учениците на НУМТИ “Добрин Петков”. Между 14 и 16.30 часа ще има Station Street Fighter 6 турнир. От 17 часа е музикалното участие на British School of Plovdiv, а в 17:30ч. на голямата сцена излиза британската банда Partikel. От 19 часа ще бъде излъчен на живо празничният концерт с участието на Фолклорен ансамбъл „Тракия“ и Гвардейски представителен духов оркестър. В 20. 30 часа Теодосий Спасов квинтет ще закрие фестивалната програма.