Надежда Петкова от катедра „Органична химия и неорганична химия“ е победител в национален конкурс за изявен млад учен

Бира с екстракти  от ядливи цветя – латинки и виолетки, е една от иновативните разработки на доц. Надежда Петкова от Университета по хранителни технологии, която бе обявена за победителят в тазгодишното издание на националния конкурс “Изявен млад учен в областта на органичната химия” на името на акад. Иван Юхновски. Наградата й бе връчена днес на тържествена церемония в Химикотехнологичния и металургичен университет . Това стана при откриването на XVII Научна постерна сесия за млади учени, докторанти и студенти. Отличието се присъжда за четвърти пореден път на изявен млад учен до 35 години в областта на органичната химия.

„Това пиво е с повишена антиоксидантна активност, което носи значителни ползи за тези, които го консумират”, обяснява доц. Петкова качествата на създадената от нея напитка.

Доц. Петкова е представила през комисията на конкурса 47 свои публикации, направени през 2018 и 2019 г. Всички са индексирани в авторитетни и световно признати бази данни – Web of Science и Scopus. В този период тя е участвала в 14 конгреси и симпозиуми у нас и в чужбина..

Всичките й разработки са в областта на органичната химия, фитохимията /лечебните растения/ и са свързани с проучвания на въглехидратите, функционалните храни и техния лечебен ефект върху организма. Участва в 13 проекта за здравословен начин на живот.