Надежда Петкова от катедра „Органична химия и неорганична химия“ е победител в национален конкурс за изявен млад учен

Бира с екстракти  от ядливи цветя – латинки и виолетки, е една от иновативните разработки на доц. Надежда Петкова от Университета по хранителни технологии, която бе обявена за победителят в тазгодишното издание на националния конкурс “Изявен млад учен в областта на органичната химия” на името на акад. Иван Юхновски. Наградата й бе връчена днес на тържествена церемония в Химикотехнологичния и металургичен университет . Това стана при откриването на XVII Научна постерна сесия за млади учени, докторанти и студенти. Отличието се присъжда за четвърти пореден път на изявен млад учен до 35 години в областта на органичната химия.

„Това пиво е с повишена антиоксидантна активност, което носи значителни ползи за тези, които го консумират”, обяснява доц. Петкова качествата на създадената от нея напитка.

Доц. Петкова е представила през комисията на конкурса 47 свои публикации, направени през 2018 и 2019 г. Всички са индексирани в авторитетни и световно признати бази данни – Web of Science и Scopus. В този период тя е участвала в 14 конгреси и симпозиуми у нас и в чужбина..

Всичките й разработки са в областта на органичната химия, фитохимията /лечебните растения/ и са свързани с проучвания на въглехидратите, функционалните храни и техния лечебен ефект върху организма. Участва в 13 проекта за здравословен начин на живот.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.