Деца участват с приказните си имена в лятната читалня в Цар-Симеоновата градина

Всеки понеделник и сряда до края на юли – четене на открито

DSCF6100-1

Бинго карта носи награда на всеки, който успешно се справи с 15-те инициативи, свързани с четене. Това е предизвикателството към пловдивските деца на читалнята на открито в Цар-Сименовота градина, която стартира днес. В нея малчуганите не участват със собствените си, а с приказните имена, които си намислят. Картата дава възможност на всеки да запише своето приказно име и какви съкровища е открил сред книгите. При всяко ‘бинго’ ще получава награда.

Въпреки дъждовното време малчуганите се събраха край Пеещите фонтани, за да четат и редят пъзели. Помощници на най-малките в четенето са младежите от Лео Клуб и Националния алианс за работа с доброволци.

Поради големия интерес от досегашните три издания и настоящото, инициативата ще продължи до края на юли. Всеки понеделник и сряда се предвиждат езиковите инициативи  в детския отдел, където малчуганите ще попълват електронен читателски дневник, както и забавления на открито с приказни герои.

Децата ще разнообразят ваканцията с пътешествия в света на книгите, подарени от издателства “Хермес” и “Клевър бук”, а “Жанет-45”,  “Софтпрес”, “Просвета”, “Егмонт – България” и “Фют”. Целта на инициативата е да се насърчи четено, а не да де приемат книгите за ваканцията като досадно задължение. Родителите пък ще получат ценни съвети как да мотивират децата си да прекарват повече време с книгите.