Ученици от Художествената гимназия дадоха нов живот на части от стари велосипеди с изложба в “Мах Еurope”

Паралелката за производство на велосипеди в гимназията по машиностроене – хит

Андон Тосев бе отличен и получи ваучер като автор на три произведения.
Андон Тосев бе отличен и получи ваучер като автор на три произведения.

Прочутата творба на Пабло Пикасо “Глава на бик” от 1942 година вдъхнови за творчески проект учениците от Националната художествена гимназия, които откриха днес авангардна изложба в шоурума на компанията за производство на велосипеди “Мах Еurope”. Младите художници са създали творби, в която бикът е пресъздаден с части от стари велосипеди.

Всъщност идеята на компанията, която миналата година печели приза за най-зелена фирма, е да провокира учениците да дадат нов живот на стари части от велосипеди. Целта е младите хора да погледат креативно и от екологична гледна точка на бракуваните от завода велосипеди.

“Компанията е един от големите работодатели в региона и добър пример как българско предприятие е в крак със световния бизнес. Благодаря, че подават ръка на младите таланти”, каза зам.-кметът по култура и образование Стефан Стоянов, който присъства на откриването на изложбата.

По думите на директора на училището Светлозар Чавдаров авангардното изкуство е ново за неговите възпитаници, които участват в проекта, но те са се справили прекрасно с реализирането на идеята. Която тръгва от прочутата глава на бик на Пикасо.

“В проекта се преплитат много послания. Художниците придават нов смисъл на отпадналото от консуматорското общество, давайки му нов живот. Има препратки към проблемите с екологията – светът се променя бурно, заради промените на климата”, каза Чавдаров.

13 ученици се включват в проекта, като двама от тях – Йордан Велков и Андон Тосев, получиха грамоти и ваучери на стойност 80 лева за впечатляващото си участие. Сертификати за участие бяха връчени също на Калоян и Симеон Куманови, Йосиф Петков, Цветина Ганчева, Ива Кузева, Николета Йорданова, Богомила Тодорова, Кристиян Каракашев, Виктория Тичинска, Ваня Славкова и Пламена Райкова.

Освен с Художествената гимназия, компанията работи и с Професионалната гимназия по машиностроене. Преди две години е разкрита паралелка за производство на велосипеди, която е хит и се радва на огромен интерес от страна на учениците.