ЕВН и АББ откриха класна стая, учебна работилница и кът за отдих в Професионалната гимназия по електроника. Иновативно табло води ученика по стъпките на електрическия ток

Електроразпределителното дружество проведе интерактивен урок с 8-класници за спасяването на царския орел

 

„От вас се иска да имате желание и мотивация да се развивате, а ако станете добри, няма пречка да се реализирате при нас. Имаме нужда едни от други“. С тези думи се обърна към 8-класниците от дуалната паралелка в Професионалната гимназия по електроника и електротехника зам.-председателят на УС на ЕВН инж. Костадин Величков. Той и колегите му влязоха едновременно в ролята на домакини и гости на официалното откриване на иновативната класна стая, обзаведена от електроразпределителното дружество. Тя е предназначена за обучението на учениците от специалност „Електрообзавеждане на производството“. За да навлязат по-бързо в спецификата на избраната от тях професия, от ЕВН са изработили специално за 8 г клас огромно цветно табло „По стъпките на електрическия ток“, което е поставено във фоайето на третия етаж. Така те нагледно могат да се запознаят с производството, преноса, разпределението и потреблението на еленергия. Върху таблото са изрисувани електро, вятърна и когенерационна централа, ВЕЦ и АЕЦ, стълб за високо напрежение и въздушна мрежа. Във фоайето е обзаведен и кът за отдих с фотьойли, тип барбарони.

Отново за нуждите на дуалното обучение, от компанията за електрооборудване АББ са обзавели учебна лаборатория с всички необходими табла и оборудване. За рязането на лентата на залата за практическо обучение пристигна лично изпълнителният директор Марсел ван дер Хук, който препоръча на учениците са се отнасят сериозно към овладяването на избраната от тях професия и да наблегнат на английския език, аоко един ден искат да работят във фирмата. Той уточни, че немалка част от служителите на различни позиции в компаниятаса завършили именно гимназията по електротехника.

Класната стая на ЕВН е решена в цветовете на компанията – бяло и червено, а в на стената в дъното на кабинета е поставен постер с насърчителното: „Погледни от върха“.  За да покажат, че служителите в ЕВН не само изграждат мрежи и ходят по аварии, но също така спасяват и животни, от дружеството бяха подготвили видеопрезентацията „Живот за царския орел“. При направата на мрежи, техниците трябвало да се съобразят и с безопасността за защитения вид, чиято популация намалява в световен мащаб.

Гостите на откриването опитаха и мъфини с цветовете и логата на двете компании.

„Това е моделът за сътрудничество между професионалните гимназии и бизнеса, чрез който се осигурява модерна среда за обучение и се подготвят добри кадри“, категоричен е директорът на гимназията Стоянка Анастасова. Тя благодари също на Австрийското посолство и Германо-българската индустриална камара, с чиято подкрепа се реализира дуалната паралелка. Талисман са двете близначки Стела и Гергана, които са и единствените момичета в класа.