Най-много ученици ще се явяват на биология и на английски, географията остава на четвърто място

Зам.-министър Кастрева е “за” професионални гимназии да стават общински

 

 

photo_verybig_1394941

 

Във всяка класна стая ще има видеонаблюдение, за да се гарантира максимална прозрачност при провеждането на зрелостните изпити. Това заяви днес в Пловдив зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева, който пристигна под тепетата за откриването на панаира на професионалното образование. Тя уточни, че Регионалните инспекторати по места са приключили проверките за осигуряване на точното провеждане на зрелостните изпитите след 12 клас. Началникът на РИО Пловдив Иванка Киркова гарантира, че разпределението на 12-класниците ще бъде така направено, че във всяка класна стая да  бъде осигурено видеонаблюдение и да не се допуснат каквито и да е гафове. Изпитният вариант ще се формира в деня на самия изпит, за да няма изтичане на информация, уточни още Кастрева.

Тази година матурата по български, която съвпада с външното оценяване по предмета в 7 клас, е на на 20 май, а на 22 май е зрелостният изпит по втория предмет и тестът по математика.

В Пловдив на матури ще се явят 5 300 ученици. Тази година най-много зрелостници от областта са предпочели като втори изпит биология и здравно обучение, английски език, география.

Заместник-министър Кастрева подчерта, че очаква до края на тази пленарна сесия на Народното събрание да приеме на второ четене Законът за училищното и предучилищното образование. След това МОН трябва приеме държавните образователни стандарти, за да може нормативният документ да влезе в сила.

По повод желанието на община Пловдив четири от професионалните гимназии в града да станат от държавни общински, Кастрева заяви:

“Такова искане е направено от много общини. Смятам че е добра инициатива. Важно е бизнесът и боразованието в региона да вървят ръка за ръка. Въпросът е дали да се преобразуват всички или част от професионалните гимназии. ВНадявам се в скоро време този въпрос да получи отговор”.