Йордан при участието си във форума "Аз променям моето училище", организиран от "Уа в Пловдив" и община Пловдив.

Йордан Цветков е студент в Университета на Единбург и стажант в лабораторията на проф. Субраманиан Рамамурти

Йордан при участието си във форума “Аз променям моето училище”, организиран от “Уа в Пловдив” и община Пловдив.

Бившият ученик от Математическата гимназия Йордан Цветков грабна втора награда от Конкурса на ЕС за млади учени за 2020 – 2021 г. Той е четиримата тях отличени българи в престижната надпревара, в която взеха участие 158 обещаващи млади учени на възраст между 14 и 20 години от 34 държави.

Йордан представи робот, върху който работи вече втора година. В него са съчетани иновативна походка, базирана на невронни мрежи със синусоидална активация и крайници със специфични хватателни способности. Той е студент в Университета на Единбург и стажант в лабораторията на проф. Субраманиан Рамамурти.

Припомняме, че четирикракият робот, който се движи автоматично с помощта на специални невронни мрежи, бе представен от Йордан на националния конкурс за млади таланти на МОН през 2020 година. Той е разработил алгоритъм, чрез който роботът може да преминава през неравен терен без да има затруднения. Устройството се справя само с помощта на жироскоп.  Проектът е продължение на този, с който Йордан представи България на световното изложение на MILSET в Абу Даби през 2019 година. “Уча в Пловдив” е представял подробно разработката на Йордан, който участва и в организирания от общината и сайта форум “Аз променям моето училище”.

Участниците в Конкурса на ЕС представиха 114 проекта пред международно жури с известни учени, председателствано от д-р Aтила Борикс от Унгарската академия на науките. Победителите получиха общо 93 000 евро под формата на награди, както и други отличия, като посещения на някои от най-иновативните организации и дружества в Европа. Те бяха обявени по време на церемония в Университета в Саламанка, Испания, след двудневен виртуален конкурс. Класираните на първо място получиха по 7000 евро за всеки от своите забележителни проекти в областта на науката, технологиите, инженерството и математиката (STEM), както и в социалните науки; класираните на второ – по 5000 евро, а на трето – по 3500 евро.

Конкурсът на ЕС за млади учени – EUCYS, е инициатива на Европейската комисия от 1989 г. Целта е да се насърчат сътрудничеството и обменът между младите учени, да им се даде възможност да работят под ръководството на изтъкнати европейски учени и да се стремят към изследователска кариера.

Българските участници се избират чрез националния конкурс „Млади таланти“, организиран от МОН и Института по математика и информатика към БАН.