216538_105509566200671_6959500_n

Дългогодишният директор на училището в Марково Иван Христов е предложен за удостояване с орден „Кирил и Методий” втора степен  за заслуги в областта на образованието и културата. Номинацията е направена от марковското сдружение „Родопи”. В продължение на 34 години Христов е бил директор – първоначалното е оглавявал школото в родното си село Добралък, а след това застава начело на ОУ „Св.св. Кирил и Методий” в пловдивския Бевърли хилс.

„Изненадан съм от номинацията, а в същото време съм и страшно развълнуван. От Министерството на образованието ми се обадиха, за да ми кажат, че министър Тодор Танев е одобрил предложението. Обяснявам си номинацията с това, че едновременно съм се занимавал активно с просветна и с културна дейност. Най-важното от всичко е човек да остави диря след себе си, а аз имам моите ученици”, каза за „Уча в Пловдив” Иван Христов.

От половин година насам той вече е пенсионер и в момента е отдаден на подготовката за поредната си книга. Заедно с това е в читалищното настоятелство на пловдивското читалище „Алеко Константинов”.

През 2009 година Иван Христов е отличен като най-добър социален партньор от Синдиката на българските учители, а на следващата година е номиниран за учител на годината в категорията „директор”. През 2010 година той е удостоен с почетното отличие „Неофит Рилски”, което се връчва в навечерието на 24 май от министъра на образованието и науката.

Директорът, който е специалист по български език и литература и има първа ПКС, пише разкази и критика.Член е на Съюза на българските писатели. Автор е на книгите „Родопски апостоли” с художествени портрети на революционери, книжовници и учители, „Литературни пристрастия”, „Кръстен знак”, „Територии на духа”, „Изпитание”. През 2012 година е удостоен с националната литературна награда „Дядо Йоцо гледа”.

“Приживе Хайтов даде висока оценка на разказите ми. Петър Анастасов е радактор на някои от моите книги. Цял живот съм се занимавал и с читалищна дейност”, каза още за “Уча в Пловдив” бившият директор.

1 КОМЕНТАР

Коментарите са затворени.