Гимназисти от клуб „Светът на виното“ зарязаха лозята, торта във формата на сърце и роза получи първата двойка учители, сключила брак. Зрелостници канят на танц в училищното фоайе

Трифон Зарезан, изобразяван често като младеж, който носи инструменти за рязане, покровител на лозарите и винарите, и Свети Валентин, който се противопоставил на заповедта на Клавдий по време на война да не се сключват бракове, отбелязаха днес в Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника. Честването на двойния празник бе организирано от клуб „Светът на виното“, в който учениците изучават в детайли технологията на пивото и подкрепят инициативи на Съвета по туризъм в града под тепетата.

Фоайето на третия етаж бе преобразено за двата повода, като организаторите бяха подредили етнографски кът с шарени черги, носии и отрупана софра, както и пространство с балони и цветя. Водещите Елена и Мария припомниха легендата за Свети мъченик Трифон, който докато подрязвал лозето, видял Божията майка с пеленаче в ръце и ѝ се присмял. На Богородица ѝ домъчняло, но нищо не отвърнала. Само като минавала покрай къщата му рекла на Трифоница да бяга да превърже мъжа си, защото си е отрязал носа. Трифон се присмял, казвайки че не е пиян, та да си отреже носа. Понечил да покаже, замахнал и клъцнал носа си, откъдето идват и различните наименования на празника. Въпреки че имат лозе, бъдещите технолози зарязаха лозата в саксията с пожелание за берекет.

За корените на празника Св. Валентин има различни и дори противоречиви теории, поясниха водещите. Най-популярната от тях датира от времето на Римската империя по време на управлението на Клавдий II. Тя е свързана с епископ Валентин, който се противопоставил на заповедта му, според която по време на война не трябвало да се сключват бракове. Императорът вярвал, че необвързаните мъже са по-добри войници. Епископ Валентин обаче провеждал тайно сватбени церемонии, поради което бил осъден на изгаряне на кладата. Той бил влюбен в дъщерята на тъмничаря и й изпратил писмо с надпис „твоят Валентин“.

Особено емоционален бе днешният празник за двамата учители по английски език Деница и Денис Бозови, които засвидетелстваха любовта си пред многобройната публика от свои колеги и ученици. Двамата са филолози от Пловдивския университет, а когато Дени печели конкурс за преподавател в училището, година след това мъжът на сърцето й я последва и на работното място. Искрата между тях пламва и така стават първата двойка учители в гимназията, която сключва брак. Само преди два месеца те се вричат във вечна вярност един на друг и са категорични, че не им омръзва да са заедно и в клас, и вкъщи, а днес получиха като подарък от директора на училището Людмила Ганчева торта във формата на сърце.

Празникът върна отново в училище две двойки, които са срещнали любовта си като гимназисти, а днес вече са семейства. Елена и Атанас Мишкарови са съученици от специалност „Организатор на производството“, която вече не съществува, а след това продължили заедно в „Технология на виното и пивото“ в УХТ. Двамата съпрузи са успешно реализирани технолози във водещи фирми, а днес танцуваха и пожелаха: „Бъдете горди, че сте възпитаници на това училище. Наслаждавайте се на годините тук и дано намерите любимия човек“.

Мартина и Кирил Балеви също се озоваха на дансинга и в прегръдките на бившите си учители. Той завършил „Инсталационна техника“, а тя – „Организатор на производството“. Познавали се още отпреди гимназията, но се влюбили по време на стаж в Германия. След като завършили 13 клас, сключили брак, а в момента се радват на две деца – на 1 и 6 години.

Празникът не мина без хоро, след което преподавателят по физическо Васил Аргиров поведе на дансинга директора Людмила Ганчева, а след това рожденичката Венета Пеевска – учител по български. Любимката на учениците Евдокия Колева танцува със зрелостника Иван.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.