Сградата, обявена за архитектурен паметник на културата, е трети корпус на Техническия университет, предстои оборудването на 20 лаборатории

Бившият френски колеж „Св. Йосиф“ ще се превърне в съвременен научен център с 20 лаборатории в него. Някогашното девическо католическо училище, съществувало в края на 19 и първата половина на 20 век, е архитектурен паметник на културата. Сградата е трети корпус на пловдивския филиал на Техническият университет. От 2009 година тя е паметник на урбанизма и културния пейзаж в историческата зона „Филипопол-Тримонциум-Пловдив“.

Изготвен и съгласуван е проект за външен ремонт на сградата, има издадено и строително разрешение през 2012 година. През периода 2017-2018 година е изпълнена малка част от проекта – смяна на дограмата и ремонт на покрива на югоизточното крило на сградата със собствени средства.

Външният ремонт на останалата част от сградата на трети учебен корпус, включваща югозападното крило и средната част, предстои да се извърши по проекта за изграждане на Център за компетентност „Интелигентни мехатронни, еко- и енергоспестяващи системи и технологии“. Основната част от средствата са предоставени безвъзмездно от Европейския съюз, а останалата част се осигурява от националния бюджет. В обновената част от сградата на вуза ще бъдат създадени и оборудвани с най-съвременна апаратура 20 научни лаборатории, в които ще се разработват проекти в областта на мехатрониката, роботиката, автомобилостроенето, авиацията, изкуствения интелект и енергоспестяващите системи и технологии.

История на сградата

Историята на тази сграда води началото си от август 1899 година, когато архитектите Мариано Пернигони, Георги Фингов и Вълко Вълкович правят проекта на френския девически колеж „Свети Йосиф“. По исторически данни сградата е била построена през 1907 година. Запазена е нейна снимка от 1912 година, публикувана от Димитър Райчев в „Пловдивски алманах“. Пърноначално сградата е била двуетажна. След земетресението през 1928 година започва ремонт и дострояване на трети етаж. В този вид е завършена през 1942 година.  През 1948 година сградата на колежа е национализирана и предоставяна на държавни институции. От 1987 година е предадена за ползване на Техническия университет – филиал Пловдив.

Католическият орден „Свети Йосиф“ е водил неуспешна съдебна битка за възстановяване на собствеността на сградата. През 1992 година имотът е реституиран и върнат на ордена. По-късно в международен съд българската държава доказва, че е изплатила репарации на Франция след Втората световна война и в тези репарации е включена и цената на имота. От 2000 година сградата отново е публична държавна собственост, предоставена на университета.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.