Студенти и преподаватели от специалност “Актьорство за драматичен театър” обмислят месечен афиш, след като вече ще имат две зали

410_2595_1321

Бившият фитнес на жандармерията на бул. “България” става театрална зала. От ноември 2015 година теренът на някогашната жандармерия вече реално се владее от Пловдивския университет. След близо тригодишна сага вузът започна преустройство на съществуващите сгради и прилежащите терени на една от структурите на МВР. Педагогическият факултет има идея да изгради ателиета за приложните специалности и втора театрална зала за специалност “Актьорство за драматичен театър”. Две от аудиториите ще са за нуждите на Математическия факултет.

Близо 150 000 лева бяха вложени за тоталната реконструкция и модернизация на Учебния театър в сградата на Ректората преди две години. В момента той разполага с гримьорни, бани, складово помещение, изцяло подменени са осветлението, столовете за публиката и сцената.

“След като стане готова и втората зала, там ще работят първи и втори курс, а трети и четвърти ще репетират в учебния театър. Когато разполагаме с две помещения можем да мислим вече за месечен афиш”, каза режисьорът Лео Капон, който ръководи второкурсниците. Само преди седмица студентите от класа му имаха премиерно представление на “Анатомия на паяжината”.

“50 на сто от студентите в специалността се реализират в театрите в Хасково, Казанлък, Стара Загора, Добрич, Шумен, Търговище и отзивите за тях са добри. Играят в спектакли на Мариус Куркински, Петринел Гочев, Лили Абаджиева, Теди Москов. Други работят в агенции за детски партита. Смея да кажа, че факултативните дисциплини, от които могат да избират, не предлага никой друг университет – образцови текстове от световната литература, съвременни визуални техники, структура на текста”, обяснява Лео Капон.

Проф. Александър Илиев води класа първокурсници, Веселин Ранков е начело на студентите от трети курс, а обучението на завършващите е в ръцете на Иван Налбантов.