Проф. Найден Шиваров - директор на Националния STEM център.

500 млн. лева от Плана за възстановяване отиват за нови 2243 центъра за природни науки и математика в страната, обяви директорът на Националния център проф. Найден Шиваров на конференция в Пловдив

Проф. Найден Шиваров – директор на Националния STEM център.

Бившето основно оздравително училище „Св. Иван Рилски“ в Хисаря ще се превърне в един от трите регионални STEM центъра в страната. В него ще се обучават ученици и учители от Южен централен район, ще работят млади изследователи от БАН и ще водят подготовката си олимпийски отбори по природни науки и математика. За Западна България центърът ще е в Ковачевци, а за Източна – в село Ястребино. Това обяви днес директорът на Националния STEM център в София проф. Найден Шиваров. Той бе сред основните презентатори на конференцията „Стратегии и решения за работещо STEM образование“, която бе организирана от издателство „Клет“ в града под тепетата.

Някогашната училищна сграда вече е предоставена от МОН и вече се работи по обществената поръчка за архитектурен проект за реставрация. Тя ще бъде тотално преобразувана, за да отговаря на изискванията за STEM обучение – предвидени са зали, лаборатории, корпус за настаняване и блок за хранене. Базата разполага също с физкултурен салон и дворно пространство.

Общо около 18 млн. лева ще бъдат инвестирани в трите регионални центъра.

500 млн. лева от Плана за възстановяване пък ще отидат за нови 2243 центъра за природни науки и математика в училищата, обяви проф. Шиваров. Това означава, че всяко общинско и държавно учебно заведение ще има модерно пространство за обучение, изследване, експерименти. Целта е изграждане на образователна среда, повишаване  на квалификацията на педагогическите кадри, въвеждане на приложно и проектно базирано обучение по природни науки, математика, технологии. В центровете ще се развиват и дигиталните умения  на учениците.

Финансирането ще бъде според големината на училището – при 50 ученици – до 50 000 лева, при над 1001 – до 600 000 лева. Отделно от това е предвидено финансиране и за оформяне на високотехнологични класни стаи, за които сумите са съответно до 10 000 и до 80 000 лева.

В Националния STEM център, който ще е отворен за посещение за всички, ще бъдат изградени 5 национални лаборатории: в областта на зелените технологии и устойчивото развитие; киберфизични системи и роботика; 3D технологии; природни науки; математика и информатика. Там ще бъде обособена зала за дигитални изкуства – за аудио и видео изкуства, за да стане той STEAM. Предвидени са работилници, в които деца и учители ще могат да използват закупеното оборудване за практическа работа и изследователски експерименти.

Проф. Шиваров обяви, че програмата за изграждане на училищните центрове ще стартира всеки момент, затова е добре образователните институции да имат проектна готовност. Той посъветва директорите да се съобразят с Наредба 24 за физическа среда и стандартите за STEM. След оформянето й следва оборудването и въвеждане на интегрирана методика на обучение. Типовите лаборатории са 5: изследователски; център по природни науки, изследвания и иновации; класна стая за дигитални създатели; център за млади изследователи; център за технологии в креативната индустрия.

Зам.-министърът на образованието Мария Гайдарова: Да дадем на децата успешен старт в едно високотехнологично общество

Министерство на образованието и науката има устойчива и последователна политика, свързана с дигитализацията на образованието и въвеждане на иновациите, защото така ще допринесем и за социалната, и за емоционалната интелигентност на учениците, ще ги научим как да учат и да им дадем успешен старт в едно високотехнологично общество, обърна се към присъстващите на конференцията 200 директори, учители и експерти зам.-министър Мария Гайдарова.

Тя подчерта, че стратегиите могат да се сбъднат единствено, когато учителската, академичната общност, местната власт, бизнесът и всички институции са заедно с фокус класната стая и учителите. Според нея трябва да бъде осигурена техника за всяко дете, учител и училище, което ще гарантира и равния достъп, но трябва да се намерят и софтуерните решения, които да позволят с лекота да се случват интегрираните уроци, отворените класни стаи, изграждането на социални умения. Не на последно място е и квалификацията на учителите, за да имат уменията да подготвят децата за предизвикателствата на 21 век.

 

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.