Директорът на НБ "Иван Вазов" Димитър Минев и ръководителят на методичния отдел Таня Пилева награждават Дона Иванова.

Дона Иванова грабна статуетка и диплом в конкурса на НБ „Иван Вазов” в конкуренция с трима изявени свои колеги

Директорът на НБ “Иван Вазов” Димитър Минев и ръководителят на методистът Таня Пилева награждават Дона Иванова.

Дона Иванова от Хуманитарна гимназия „Св.св. Кирил и Методий” бе обявена за библиотекар на годината в конкурса на НБ „Иван Вазов”. Повод за конкурса е Международният месец на училищните библиотеки, който се отбелязва от 2008 г. с решение на Международната асоциация. Номинирани за наградата бяха четирима училищни библиотекари от областта, но статуетката бе присъдена на Дона Иванова.

Вече четири години към библиотеката в гимназията е създаден Ученически библиотечен съвет, в който влизат основно членове на клуб „Обичам да чета и пътешествам“. Негов ръководител е Дона Иванова. Групата участва в Националния туристически поход  „По стъпките на Ботевата чета-Козлодуй-Околчица“.

През изминалата учебна година библиотеката регистрира множество инициативи за насърчаване на ученическото четене, обучения по медийна грамотност, регионални и национални кампании. Индивидуалната работа с учениците и учителите е приоритет.

Ежегодно, в навечерието на Световния ден на книгата и авторското право, се излъчва „Рицар на книгата“, а носителите на приза са двама – учител и ученик. По инициатива на библиотекаря в гимназията гостува Сдружение „Българска история“ с открит урок по родолюбие, посветен на Тутраканската епопея.

Останалите трима номинирани бяха Галина Кривчева – библиотекар в Езикова гимназия „Иван Вазов“ вече почти 20 години, Ана Иванова от ОУ „Димитър Талев” и Славка Цилкова от сопотското СУ „Иван Вазов”.

Галя Кливчева от ЕГ “Иван Вазов” получи книги като награда.

Галя Кривчева е възпитаник на Руската гимназия, а в библиотеката са експонирани постоянни тематични витрини: „Какво е дала България на света”; „Вечните книги на България”; „Моят роден край – древен и млад”; „Книги с автограф”; „Нови книги”; „Светът около нас”; „Епопея на безсмъртието – април 1876”; „Левски – велик и безсмъртен“.

През миналата учебна година към библиотеката е създаден читателски клуб, като участниците в него се запознават с историята на книгата, книгоиздаването и книгоразпротранението, информират се за тенденциите в съвременната литература. Чрез литературни игри, читателски щафети, срещи с пловдивски поети, посещение на къща – музей „Христо Г. Данов“ се разширява кръгът от активно четящи ученици. Читателският клуб провежда буккросинг акция под наслов „Свободна книжарница“. Във фоайето на гимназията е организиран щанд за свободен обмен на книги: „Донеси книга, предай я на щанда и вземи друга“. С участието на Ученическия библиотечен съвет се организират дискусии за книги и автори и участия в литературни конкурси.

През 2017 г. Галина Кривчева стана носител на голямата награда „Училищен библиотекар“ в конкурса на тема: „Насърчаване на ученическото четене“.

Освен че насърчава учениците да се включват в кампаниите на Българската библиотечно-информационна асоциация и МОН, Ана Иванова от ОУ „Димитър Талев” е автор на сценария за постановката „Изгубени в чата”, с която училището спечели голямата награда в конкурса за училищна драматизация на НБ „Иван Вазов”.

Славка Цилкова от Сопот води клуб „Бисерче вълшебно”, осъществява събития на насърчаване на четенето, организира дискусии и срещи с автори, както и посещения на театрални постановки. Работи индивидуално с ученици със СОП.