Десетокласничката от ЕГ „Иван Вазов” впечатли журито с разработка за важността от изучаването на чужди езици и спечели стипендия за триседмичен престой в Кобург

Десетокласничка от ЕГ „Иван Вазов” се нареди в 12-цата на отличниците от PAD олимпиадата, организирана от Германската служба за педагогически обмен към Министерство на образованието и културата на Федералната република. Белослава Стоянова е единствената пловдивска ученичка, постигнала отличен резултат на престижното състезание PAD-Preisträger programm.

Според регламента на олимпиадата тя направила проучване по поставената от Федералната служба тема „Чуждите езици“. Освен че представила своята позиция по темата, Белослава посочила достатъчно аргументи за важността от изучаването им в днешно време, доминирането на определени езици и развитието на чуждоезиковото обучение у нас. Събраните материали изпратила за разглеждане в посолството на Германия.

„Основните критерии при оценката на разработките в олимпиадата бяха ясно изразена лична позиция по темата, задълбочена аргументация, съпоставка на ситуациите в България и Германия”, обяснява преподавателят по немски на Белослава в гимназията Радиана Добрева.

Всички номинирани ученици от страната били поканени на събеседване в немското посолство. Отличените 12, сред които и пловдивското момиче, спечелили лятна стипендия за триседмичен престой в Германия. Стипендията покрива разходите за път и настаняване в семейство в град Кобург. Белослава Стоянова ще бъде част от международна ученическа група, която ще се обучава в местната гимназия, ще работи по креативни проекти, ще посещава културни и спортни мероприятия и ще се запознае с културно-историческите забележителностите на Берлин.

В програмата „Германия плюс“ за изучаване на немски език за чуждестранни ученици са участвали десетокласници от 18 държави от цял свят.