Преди пловдивската премиера на последната му книга „Шейсет разказа“, той бе на среща разговор в ЕГ „Пловдив“

„Сега е вашето време за четене, отпуснато свише. Сега трябва да прочетете големите и важни книги. След това няма да имате време за тях и те ще останат непрочетени“. Този призив отправи днес белетристът Деян Енев към ученици от Езикова гимназия „Пловдив“. Преди пловдивската премиера на най-новата му книга „Шейсет разказа“ в рамките на литературния салон „Spirt & Spirit“, той разговаря с гимназистите. Модератор на събитието, което е част от есенната програма на фестивала „Пловдив чете“ 2023, бе преподавателят по български език и литература Цветелина Драганова.

Началото на срещата бе поставено с въпрос към автора как гледа на превръщането на литературата в канон и част от учебника, още повече, че два негови разказа са били включени в изпитните варианти и са се падали на националното външно оценяване в 7. клас.

„И аз съм бил ученик, така че знам какво е да четеш даден автор и творба по задължение. Обикновено не го четеш. Моят съвет към вас е да се опитате да превърнете себе си в добри читатели. Това е бавен процес, става трудно, но пък развиете ли вкус, е толкова приятно“, отговори Енев и добави, че единственият начин да се превърнеш в добър читател е като четеш.

И тъй като е завършил английска гимназия в София, белетристът цитира в оригинал епиграф към „Снеговете на Килиманджаро“ на Хемингуей, за да се върне назад в годините и да си спомни, че е учил наизуст негови разкази, от които е бил омагьосан.

На въпрос как събира суровина за сюжетите си, авторът, чиято запазена марка е късият разказ, открехна леко вратата на творческия си свят за гимназистите и разкри, че обича да ги пише наведнъж, за да запази енергията. Разказите от най-новата си книга писал в продължение на четири години. Накрая от всички 200 подбрал 60, така се родило и заглавието.

„Обикновено не обичам да си измислям. Онова, с което ще започна историята, трябва да е минало през мен, да е отекнало в мен. Изкуството литература е единственото изкуство, което може да възстанови живота, който живеем, на сто процента. Да създаде истинска холограма на това, което е било. Благодарение на езика. Той е онова сечиво, съдържащо много значения. Това е ценното на литературата, не е като да гледаш клипче“, обърна се към аудиторията авторът.

Труден ли е процесът на издаване, имат ли шанс младите автори, които сега започват творческия си път и какви съвети би им дал бяха друга част от въпросите към белетриста – автор на 23 книги – сборници с разкази, есета и очерци за писатели, както и на една стихосбирка, лауреат на литературните награди „Христо Г. Данов“, „Чудомир“, „Йордан Йовков“, „Йордан Радичков“, „Хеликон“ и „Златен ланец“, журналист с над три хиляди публикации и носител на орден „Св. св. Кирил и Методий“ I степен.