Очаква се процентът на професионалните паралелки спрямо профилираните за предстоящия държавен план-прием да стане 60. Педагогическите съвети спешно решават за учебния график след ваканцията

 

Без паралелки с чуждоезиков профил в средните училища, акцент отново са специалностите от STEМ направлението. Такива са указанията на МОН във връзка с предстоящия държавен план-прием за следващата учебна година. Това бе една от темите, които обсъдиха днес директорите от Пловдив и областта на онлайн съвещание с началника на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова. Средни училища, които имат такъв профил, трябва да помислят върху нови предложения, съобразени с нуждите на бизнеса в региона или с актуални професии. Като добър пример бе посочено първомайското СУ „Проф. Асен Златаров“, което още миналата година е разкрило специалност „Туристическа анимация“ с интензивно изучаване на чужд език, напълнила се още на първо класиране.

Профилираното обучение по чужд език се запазва в езиковите гимназии.

И през следващата учебна години приоритет в политиката на МОН остава обучението в STEM профили и професии, специалности от Списъка на защитените, по които е налице очакван недостиг на пазара на труда, както и обучението в дуална форма. За първи път миналата година министерството допусна разкриването и на половин дуална паралелка, за да се запазят защитени професии, по които има недостиг на кадри, особено в по-малките населени места.

Очаква се процентът на професионалните паралелки за предстоящия държавен план-прием да стане 60 (при 58% м.г.)

Директорите на гимназии, средни и обединени училища трябва да изпратят в РУО мотивирани предложения относно броя на паралелките, учениците и специалностите за идната 2021/2022 година. Обобщените от началника заявки се съгласуват с Комисията по заетостта към областния управител до 15 февруари и се представят за утвърждаване в МОН до 1 март.

До утре на обяд обаче директорите от цялата Пловдивска област трябва да представят в Регионалното управление на образованието решението за своя график на учебното време. На днешното съвещание бяха обсъдени новите възможности след заповедта на просветния министър от вчера. Припомняме, че за учениците от 1. до 3. клас учебната година бе удължена до 23 юни – общо с 3 седмици. Едната от тях е за проектни дейности, другите две – за занимания по интереси и наваксване на пропуски. А за учениците от 4. до 6. клас удължаването на учебната година е с 15 дни – от 14 юни до края на месеца, като двете допълнителни седмици пак са за проектни дейности и компенсиране. Всяко училище има правото да реши дали да ги ползва и кога.

Училищата трябва спешно да проведат онлайн заседания на Педагогическите съвети, за да се вземат решения, които да обявят в МОН. Някои обмислят вариант двете седмици след края на ваканцията – от 4 януари нататък, да се ползват за проектни дейности и наваксване на пропуски от периода на онлайн обучението. А редовните занятия за това време да бъдат отложени за месец юни. Други пък се опасяват, че времето, в което децата не са ангажирани с уроци, става твърде дълго, което може да се отрази прекалено негативно.

От МОН обясняват удължаването на учебната година със становище на началните учители, които изразяват тревога от натрупаното вече изоставане в предходната и от онлайн обучението в момента, когато се полагат основите на базовата грамотност по четене, писане и математика, когато децата се учат да спазват правила и да създават свой режим на работа в екип.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.