Само не Гео Милев, нека да са Яворов и Дебелянов, коментираха възпитаници на Хуманитарната гимназия на влизане за теста

Спокойни, като за контролно, дойдоха тази сутрин за националното външно оценяване по български език и литература 10-класници от Хуманитарната гимназия. За успешното справяне с теста разчитали единствено на подготовката в училище, която определят като солидна, и на множеството примерни тестове, решавани при подготовката за изпита.

От тази оценка нищо не зависи, може би затова сме спокойни, но това не означава, че няма да дадем най-доброто от себе си, коментираха момиче. Най-големият им кошмар относно задачата за формулиране на теза или антеза, бил Гео Милев. Стискаха палци да имат късмета да пишат за Яворов или Дебелянов. Момчетата пък разказаха, че последно преговаряли  правилата за слято, полуслято и разделно писано.

Общо 5274 десетокласници от Пловдивска област се явяват днес на изпита, с който завършва обучението им в първа гимназиална степен. Точките са важни за възпитаниците на обединените училища, с които ще участват в допълнителния прием, за да продължат обучението си във втори гимназиален етап.

Десетокласници от една от елитните пловдивски гимназии обаче споделиха, че учителите по български и математика са ги предупредили, че резултатите от НВО ще имат отношение към срочните и годишните оценки. И се наложило да прибегнат до уроци.

Днешният тест включва общо 23 задачи. 14 въпроса са с избираем отговор, а 6 – с кратък свободен отговор. Има по една задача за редактиране и за разширен свободен отговор, в който трябва да се формулира теза или антитеза. Последната задача е за създаване на текст (резюме, заявление или CV). Изпитът продължава 90 минути – два слети учебни часа.

На 16 юни е националното външно оценяване по математика.

Максималният брой точки на всички изпити е 100. Точките не се преобразуват в оценки.

Резултатите ще бъдат обявени до 28 юни.